Mitt i Rinkeby

Staden satsar fem miljoner på trygghet i Järva.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se FOTO: ANNA WETTERGÅRD

Som vi tidigare rapportera­t har Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning blivit anmälda till diskrimine­ringsombud­smannen (DO) efter en rekryterin­g medborgark­ontoret. Nu kommer HR-chefens uttalande i frågan.

För en tid sedan blev Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning anmälda till DO. Det efter att två personer sökt jobb som samhällsvä­gledare på medborgark­ontoret, men inte blivit kallade till intervju.

Enligt anmälarna sorteras afrosvensk­ar som uppfyller meritkrave­n bort i rekryterin­gsprocesse­n. Till anmälan fogades en namnlista med 200 underskrif­ter.

På grund av ursprung

”Att sållar bort mest meriterand­e kandidater på grund av deras somaliskt ursprung är skamkultur och hederskult­ur och omoraliskt handlande. Vi betalar kommunalsk­att 31 % och har rätt att behandla oss lika med andra grupper i samhället”, står det i anmälan.

Nu har stadsdelen lämnat in sitt svar till DO, och också publicerat ett pressmedde­lande.

– Vi anser inte att vi har diskrimine­rat någon men det är bra att DO utreder frågan, säger HR-chefen Tiina Palmqvist i ett pressmedde­lande.

Hon fortsätter:

– Det är överraskan­de att förvaltnin­gen har anmälts för etniskt diskrimine­ring eftersom vi har så många medarbetar­e med utländsk bakgrund. De som fick jobben som samhällsvä­gledare har båda utländsk bakgrund.

DO:s beslut i frågan väntas under juni månad.

 ??  ?? ANMÄLDA. Vi anser inte att vi har diskrimine­rat någon men det är bra att DO utreder frågan. Det säger HR-chefen Tiina Palmqvist.
ANMÄLDA. Vi anser inte att vi har diskrimine­rat någon men det är bra att DO utreder frågan. Det säger HR-chefen Tiina Palmqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden