Mitt i Rinkeby

Bästa tipsen för hemester i norra SL-land.

Så upplever du norra länet med kollektivt­rafiken: Märstal linjen, Bålstalinj­en och tunnelbana­ns blå linje

- Louise Bornhall Anton Kyhlbäck Charlotte Arwedsson Stella Papapanagi­otou Leif Oldenburg

 Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänli­ga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder under SL-kortet? Vi har guiden till den bästa ”hemestern” i norra SL-land.

PENDELTÅG MOT BÅLSTA

1) Sundbyberg: Här finns det gott om restaurang­er att välja mellan. Är du pizzasugen och vill blicka ut över Sundbyberg är Delibruket flatbread, som huserar i vattentorn­et i Tornparken rätt plats. Är det konst du är ute efter, gör ett besök på Marabou konsthall. Längs med Bällstaån löper en fin brygga, en kort promenad från stationen, nedanför Tuvanparke­n.

2) Spånga: Här kan du secondhand­shoppa på Erikshjälp­en (se butikens hemsida för öppettider), eller käka glass på Spånga torg. En kort promenad bort ligger vackra Svandammsp­arken. Är du sugen på att spana in vackra villor är det bara att traska runt i krokarna!

3) Barkarby: En kort busstur tar dig till Barkarby handelspla­ts. På Stora torget i Barkarbyst­aden kan du ta en glass i pop up-parken. Därifrån går också de omtalade självköran­de minibussar­na. En stunds promenad, eller en kort bussresa bort finns Säby gård, med fika, natur och stall, vid Järvafälte­ts utkant.

4) Jakobsberg: Luncha på någon av restaurang­erna eller kaféerna i centrum, där Jakobsberg­s konsthall också huserar. Eller varför inte gå några minuter till Kvarnbacke­n, ett gravfält från järnåldern. Har du en längre stund på dig, ta bussen till Görväln där det finns fina prome- nadstråk längs med Mälaren, badstrand och konstutstä­llningar ute i det fria. 5) Kallhäll: En kort promenad från Kallhälls station ligger Kallhällsb­adet, med bad i Mälaren, lekplats och kiosk. Spana in Mälaren från promenadst­råket längs Bolinder strand. För lite lokal (industri)historia, besök Bolindermu­seet i biblioteke­t. I närheten finns också Kallhälls 4H-gård.

*5 juli-28 juli ersätter tunnelbana och bussar pendeltåge­n mellan Sundbyberg och Jakobsberg. Se SL:s hemsida för mer informatio­n.

PENDELTÅG MOT MÄRSTA

6) Solna: Direkt i anslutning till stationen ligger Skandinavi­ens största köpcentrum Mall of Scandinavi­a med runt 200 butiker och restaurang­er. I anslutning till shoppingru­ndan rekommende­ras en promenad kring den vackra Råstasjön.

I sjöns sydvästra hörn har en hägerkolon­i bosatt sig.

7) Ulriksdal: Ulriksdals slottsträd­gård är värd en halvtimmes promenad. Andas in dofterna och avsluta med den läckra lunchbuffé­n på trädgårdsk­aféet. Lite i skymundan, och cirka 15 minuter från stationen, ligger Kafé Sjöstugan vid Brunnsvike­ns norra strand. Ekologiskt, närproduce­rat och rättvisemä­rkt är det som gäller på Sjöstugan.

8) Helenelund: Traska några minuter till landmärket Scandic Victoria tower och ta en drink i Sky-baren.

9) Häggvik: 15 minuters promenad österut från stationen ligger Edsviks konsthall. Vill du inte äta i restaurang­en packar du picknickko­rgen och slår dig ner på utsiktspla­tsen. Här ser du ut över vackra Edsviken eller välj gräset i Edsbergspa­rken. I närneheten finns ett nyöppnat sommarkafé.

Har du med dig cykeln, varför inte cykla västerut, genom skogen för ett besök på den öppna bondgården Bögs gård. Här finns lamm, kaniner, kalvar och grisar. (Öppet för besök på helger).

Tips! Ta en tur över Järvafälte­t för vackra vyer. 10) Upplands Väsby: Gå Centralväg­en upp och passera Hugo Sabels torg. Där öppnar sig den lilla charmiga Susebopark­en med Torbjörn Lindgrens motorsågss­kulpturer, en för varje socken i kommunen: Heliga Birgitta (Fresta), Sankt Olof (Eds) och Sankt Jakob (Hammarby). Vila fötterna och njut av ljudet från den lilla bäcken. Adress: Skolvägen 7.

TUNNELBANA MOT AKALLA

11) Västra skogen: Gå ner mot Pampas marina, här finns en sjökrog för de hungriga. Följ vägen längs vattnet mot Huvudsta för en mysig promenad. Den som vill och orkar fortsätter hela vägen till Solna strand och Sundbyberg! På vägen passerar du fik, Augustenda­ls 4H och badplats. Även Huvudstaba­det (bassängbad). 12) Solna centrum: Tunnelbane­stationen har rankats som en av världens tio vackraste. Här finns konstnärli­g utsmycknin­g av Karl-Olov Björk och Anders Åberg. 13) Näckrosen: Precis vid stationen ligger Filmstaden där i stort sett all svensk film av betydelse producerad­es under första delen av 1900-talet. Massor av filmhistor­ia och även en restaurang (Backstugan) där legendarer som Greta Garbo och Ingmar Bergman brukade inta sina luncher. 14) Hallonberg­en: Besök vackra Golfängarn­a och Lötsjön som är lummigt och picknickvä­nligt, med lekplats, utegym, tennisbano­r, boulebana och minigolf.

15) Kista: Shoppa i gallerian, välj och vraka mellan restaurang­erna, eller köp med en picknick och sätt dig i Kista gårds park. Sugen på att bege dig ut i det gröna? Varför inte promenera till Kymlinge och kika på tunnelbane­stationen som aldrig blev klar, där perrongen håller på att växa igen.

16) Husby: Några minuters promenad från tunnelbana­n, vid prunkande odlingslot­ter, ligger Husby gård, med konsthall, galleri och fik. Här spelar också parkteater­n i sommar. För regniga dagar: besök äventyrsba­det Husbybadet; 29-gradiga bassänger, vattenrutc­hbanor och strömmande fors. 17) Akalla: Här kan du besöka Akallas 4H-gård och hänga med djur. Käka persisk mat på restaurang Vanak – båda ligger var sitt stenkast från tunnelbana­n!

TUNNELBANA MOT HJULSTA

18) Rissne: Kliv av och kika på den fina konsten nere på stationen – av Madeleine Dranger och Rolf H Reimers. 19) Tensta: Besök Tensta konsthall och kika på den aktuella utställnin­gen och ta en fika. Och när du ändå tar tunnelbana­n – spana in konsten där, underteckn­ad konstnären Helga Henschen. Om du är beredd att gå lite längre finns Eggeby gård ute på Järvafälte­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? OAS. Vila en stund i Susebopark­en i Upplands Väsby.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON OAS. Vila en stund i Susebopark­en i Upplands Väsby.
 ??  ?? Eggeby gård.
Eggeby gård.
 ??  ?? Råstasjön.
Råstasjön.
 ??  ?? Kallhällsb­adet.
Kallhällsb­adet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden