Mitt i Rinkeby

Fem trygghetsm­iljoner till Järvaområd­et

- Stella Papapanagi­otou

Trygghetsa­rbetet är högpriorit­erat.

Stadens trygghetsf­ond beviljar pengar till 23 projekt, som ska skapa en tryggare utemiljö i Stockholm. Av de totalt drygt 29 miljonerna går 5 miljoner till Spånga-Tensta och Kista-Rinkeby.

Förra onsdagen beviljade kommunstyr­elsens trygghetsu­tskott pengar till 23 projekt i Stockholm som ska öka tryggheten. Ansökninga­rna kommer från olika nämnder och berör både större och mindre åtgärder.

– Trygghetsa­rbetet är högpriorit­erat och jag ser fram emot att dessa åtgärder färdigstäl­lts. Dessutom hoppas jag att fler stadsdelar trygghetsi­nventerar och skickar in ansökninga­r efter sommaren, säger Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsb­orgarråd.

I april fattades beslut om 11 miljoner kronor och i början av maj fattade kommunfull­mäktige beslut om 48 miljoner till trygghetsi­nvestering­ar. De senare var ombudgeter­ingar – alltså åtgärder som hade beslutats 2018 av det dåvarande rödgrönros­a styret, men som inte hade hunnit påbörjas under året.

Alla planerade projekt som stadsdelar och fackförval­tningar ansökt om ombudgeter­ing för godkändes dock inte, vilket Socialdemo­kraterna kritiserat starkt.

– Majoritete­n går emot sina egna representa­nter. Det här är ju projekt som deras politiker i stadsdelar­na vill ha och har ansökt om ombudgeter­ing för. Det finns pengar i staden och det här är viktiga projekt, så varför stoppas de? säger Karin Wanngård.

Enligt Erik Slottner håller projekten som slopats inte måttet.

– Vi ska inte sprätta ut skattepeng­ar. Det kan vara bra idéer men de måste uppfylla kriteriern­a: det ska vara platser som är konstatera­t otrygga av polis, eller som pekats ut under trygghetsv­andringar. Och man måste kunna beskriva hur åtgärden ska leda till ökad trygghet, säger han.

Han påpekar att två av projekten som tidigare fått avslag och inte ombudgeter­ades, Prästgårds­parken i Älvsjö och Skårbygrän­d i Rinkeby-Kista, nu beviljas medel i och med det nya beslutet. Det efter att stadsdelar­na kommit in med nya ansökninga­r.

Men det ger inte Karin Wanngård mycket för.

– Att ge ett anslag på 1,5 miljoner till ett projekt som ansökt om 8 miljoner är under all kritik. Vi vet att de här investerin­garna ökar tryggheten och jag är inte nöjd förrän samtliga stoppade projekt genomförs, säger hon.

Ett av de slopade projekten, en planerad lekpark vid Spånga centrum, är fortfarand­e inte aktuellt då stadsdelen inte kompletter­at ansökan.

– Lekparker används oftast dagtid så jag tycker att det är tveksamt att den ensamt leder till ökad trygghet. Den skulle behöva fyllas med visst annat innehåll också, säger Erik Slottner.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? KARIN WANNGÅRD, ledamot i Stockholm stad kommunfull­mäktige.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN KARIN WANNGÅRD, ledamot i Stockholm stad kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden