Mitt i Rinkeby

Nu har Husby centrum fått ny muralmålni­ng

I förra veckan invigdes en ny muralmålni­ng i Husby centrum. Motivet är framtaget tillsamman­s med ungdomar från trakten.

- Anna Wettergård

Nu har Husby fått ytterligar­e en stor muralmålni­ng. Motivet på den gula väggen är en läsande flicka och texten ”alla ska äta”. För väggen står Svenska bostäder.

– Ett sådant här konstproje­kt skapar förutsättn­ingar för ungdomars delaktighe­t och får ungdomar att känna att de är med och påverkar sina bostadsomr­åden. Det säger Nurcan Gûltekin, samordnare för social hållbarhet på Svenska bostäder.

Själva arbetet med väggen gjordes av den ideella föreningen Förorten i centrum, som samarbetad­e med en grupp ungdomar från området.

– Vi i Förorten i centrum använder oss av kollektivt arbete, och ser muralmålni­ngar som ett medel för social förändring. Vi vill ge folket i varje område en röst, säger Nader Attiyah, processled­are.

Under processen samlade de lokala ungdomar, som fick vara med på både idéverksta­d och skissverks­tad. Och där föddes idén till målningen.

– De hade svårt att bestämma sig för om de målningen skulle föreställa en tjej som läste en bok eller om det skulle vara ett citat. Men sedan bestämde vi oss för att lägga ihop båda två, och då blev alla nöjda.

– Citatet handlar om att ifall en vinner, så vinner alla. Alla ska kunna betala sin hyra och få sin utbildning. Alla ska med, ungefär.

Förutom att vara med i tankearbet­et, var ungdomarna också på plats och målade, berättar Nader Attiyah.

– Vi hade måleriverk­stad, där de var med och målade på väggen. Det var en kollektiv process.

– Jag är jättenöjd, verkligen. Jag är stolt över ungdomarna och området. Jag har själv vuxit upp här. Att se oss göra en målning tillsamman­s får mig att tro att vi kan göra vad som helst tillsamman­s.

 ?? FOTO: AB SVENSKA BOSTÄDER ?? MURAL. Nader Attiyah, Carolina Oviedo och Dana från Förorten i centrum, har arbetat med väggen tillsamman­s med lokala ungdomar.
FOTO: AB SVENSKA BOSTÄDER MURAL. Nader Attiyah, Carolina Oviedo och Dana från Förorten i centrum, har arbetat med väggen tillsamman­s med lokala ungdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden