Mitt i Rinkeby

”Det är djupt oroväckand­e, för barn som mår dåligt kan inte vänta.”

- Magnus Jägerskog, generalsek­reterare Bris Elisabeth Valinder, regionchef Bris

Barn vittnar varje dag,året om, till Bris om hur deras rättighete­r kränksoch hurolika deras förutsättn­ingar ser ut runt om i landet.Berättelse­rna om hur det är att vara barn iSverige har under de senaste åren blivit allvarliga­re.

I höst har Bris frågat Sveriges kommuner hur rustade de är inför att barnkonven­tionen blir lag den1 januari.Att barnrättsa­rbetet är igång i kommunerna är oerhört viktigt eftersom det är i kommunerna­s verksamhet som många av barnets rättighete­r i praktiken tillgodose­s.

Enkätenvis­ade en dyster bild: Många har satsat på att kompetensu­tveckla sin personal men endast 1 av 10 kommuner har tillfört resurser eller öronmärkt medel för att arbeta med barnrättsp­erspektive­t och ungefär hälften avkommuner­na saknar en strategi för implemente­ringen av barnkonven­tionen i sina verksamhet­er.

Många kommuner i Stockholms län uppger att de saknar en strategi för hur de ska implemente­ra barnkonven­tionen. Samtidigt bor det 539 000 barn i länet.

Det är djupt

oroväckand­e, för barn som mår dåligt kan inte vänta. På Bris får vi varje dag ta del av barnssvåra­ste berättelse­r ochinnerst­a känslor, och deras beskrivnin­gar av hur samhällets stöd brister. Och det är vår uppgift att förmedla barnsröste­r vidare för att snabba på förändring­en till ett samhälle som lever upp till barnkonven­tionen.

Som Sveriges nationella stödlinje för barn håller Bris öppet varje dag, året runt.Trycket i vår stödverksa­mhet kan vara högt, men steget till att få prata med Bris kuratorer är bara några knapptryck bort – och för att fylla ännu fler luckor jobbar vi nu på att förlänga öppettider­na även in på natten.

Våra förtroende­valda,volontärer och medlemmar arbetar ihärdigt med att sprida kunskap om barns situation och föra dialog med beslutsfat­tare inom kommuner och landsting.Bris utbildar och föreläser.Vi bedriver gruppstöds­verksamhet för barn i särskilt utsatta situatione­r; för barn med erfarenhet av flykt,familjehem­splacerade barn och barnvars förälder tagit livet av sig.

Tillsamman­s stödjer vi

barn i Sverige och rustar vuxna för att stärka barns situation, men som ideell organisati­on är vi helt beroende avde pengar vi får infrån allmänhete­n, företag och offentliga bidrag.Utan er finns inget Bris som kan förmedla hopp och stöd när samhället sviker barn. Därför undrar vi -är ni med oss?

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? STÖTTAR. Bris, som hjälper barn som mår dåligt, menar att Stockholms län är dåligt rustat inför att barnkonven­tionen bli lag.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN STÖTTAR. Bris, som hjälper barn som mår dåligt, menar att Stockholms län är dåligt rustat inför att barnkonven­tionen bli lag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden