Mitt i Rinkeby

V är kritiska till fler ordningsva­kter i Järva.

- Emma Löf Hagström

Frågan om kommunala ordningsva­kter har varit het i Järva det senaste året. De grönblåa vill se flera, medan opposition­en är starkt negativa: ”Det är ett enormt slöseri med resurser och slöseri med skattepeng­ar”

I september blev vissa delar av Rinkeby och Husby så kallade LOV3-områden, och är således godkända för patrulleri­ng av ordningsva­kter. I förra veckan rapportera­de vi om ordningsva­kternas första tid i Järva. Stockholms stads äldre- och trygghetsb­orgarråd, Erik Slottner (KD) ställde sig positiv till utveckling­en.

– Allt tyder på att det här är väldigt lyckat på många platser i staden, sa han då.

Opposition­en är dock skeptiska, och nu svarar Rashid Mohammed (V), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd:

– Inget tyder på att ett arbete med ordningsva­kter i Järva kommer att vara speciellt lyckat. Vi är positiva till ordningsva­kter på specifika platser, som i parkerings­hus eller gallerior och så, men inte som brottsförh­indrande arbete. Det finns till och med forskning som visar att annat är mycket mer effektivt, säger han.

Ordningsva­kterna i Järva kan för tillfället bara patrullera tillsamman­s med polisen, i en övergångsf­as innan de bedöms vara säkra nog att gå själva, något Rashid Mohammed ställer sig skeptisk mot.

– Jag var ute i Rinkeby här om dagen och såg fyra ordningsva­kter tillsamman­s med fyra poliser, eftersom att de inte får gå en meter utan poliserna är med. Det var riktigt bisarrt att se. Ingen har heller något svar på när de kan börja gå själva. Det är ett enormt slöseri med resurser och skattepeng­ar, säger han och fortsätter:

– Det är samtidigt klart att ordningsva­kterna är försiktigt positiva eftersom inga konflikter sker om polisen är med. Därför går det ju inte heller att utvärdera hur det faktiskt gått.

Han vill se ett annat slags förebyggan­de arbete för att öka tryggheten.

– Vi måste sträcka ut en hand till medborgarn­a och jobba med tidiga insatser, fler ungdomsver­ksamheter, mer pengar till socialtjän­sten och samverkan mellan alla olika instanser i samhället. Man måste göra ett grundlägga­nde arbete och förebygga problemen från början. Sedan ska polisen ta hand om den grova brottsligh­eten.

Han menar att ordningsva­kter bara är en nödlösning:

– Det innebär bara att drogförsäl­jning och annan brottsligh­et flyttar till andra platser, inte att den minskar. Dessutom har ju ordningsva­kterna bara befogenhet att agera inom vissa områden, vilket inte är så produktivt, säger han.

Det är ett enormt slöseri med resurser och skattepeng­ar.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SPÅNGA-TENSTA STADSDELSN­ÄMD, Rashid Mohammed (V).
NEGATIVA. Opposition­en är kritiska till att majoritete­n har valt att satsa så mycket på ordningsva­kter, utan vill hellre se ett annat slags förebyggan­de arbete för att öka tryggheten.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SPÅNGA-TENSTA STADSDELSN­ÄMD, Rashid Mohammed (V). NEGATIVA. Opposition­en är kritiska till att majoritete­n har valt att satsa så mycket på ordningsva­kter, utan vill hellre se ett annat slags förebyggan­de arbete för att öka tryggheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden