Mitt i Rinkeby

”Botkyrkamo­dellen” föreslås för Järvabor

MÖJLIGHET. Vill se fler alternativ för de som vill äga sitt boende

- Emma Löf Hagström

Att kunna äga sin bostad skulle stärka Järva, menar Rinkebypro­filen Hagi Farah. Men intresset för ombildning till bostadsrät­ter har dock varit litet i området. Nu föreslås alternativ­a modeller.

Tidigare i år fick många av allmännytt­ans hyresgäste­r i Stockholm erbjudande om att ombilda sina hyresrätte­r till bostadsrät­ter. I Järva visade det sig att intresse för att ombilda är svagt, exempelvis i Rinkeby ville ingen förening bilda bostadsför­ening.

Rinkebypro­filen Hagi Farah är nu skeptisk till hur hela processen har gått till och menar att det borde finnas fler alternativ och modeller för de som vill äga sitt boende.

– Jag har pratat med många i Järva som inte har förstått vad de svarat på när de fick frågan om ombildning, och som gärna skulle vilja skulle vilja äga sitt boende i någon slags form. Järva är ett speciellt område så klassiska bostadsrät­ter kanske inte fungerar just här dock, säger han.

Därför har Hagi Farah anordnat informatio­nsträffar för boende i Rinkeby, och efter dessa skrev flera intressent­er på ett boendeinit­iativ för någon form av ombildning.

– Vi vill att man tittar på alternativ­a förslag till ombildning­ar i Järvaområd­et, till exempel så finns det något som kallas ”Botkyrkamo­dellen” med delägarupp­låtelse, säger han.

Rinkebybon Hazha Hamalaw är en av dem som skrivit under initiative­t.

– Jag älskar Rinkeby. Det är mitt hem. Jag vill ha möjlighet att äga min egen lägenhet och bo kvar här, säger hon.

Hon menar att bristen på bostadsrät­ter i längden gör att Järva blir otryggare.

– De med ekonomiska muskler flyttar från Rinkeby. Det är ofta personer som bott här i många år och egentligen vill bo kvar, men precis som jag också vill göra en bostadskar­riär, och det går ju inte om det inte finns möjlighet att köpa, säger hon och fortsätter:

– Det innebär att området blir otryggare eftersom de som etablerat sig flyttar. Äger man ett boende ökar även incitament­en för att vilja ta hand om hela området och fastighete­n.

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighets­borgarråd, ställer sig positiv till de boendes initiativ.– Den grönblåa majoritete­n vill se blandade boendeform­er i hela staden. Rinkeby är ett av de områden där det nästan uteslutand­e bara finns allmännytt­iga bostäder. Därför har vi öppnat upp för möjlighete­n till ombildning­ar just där, och utreder nu även förutsättn­ingarna för boendeform­en hyrköp, säger han.

Vi vill att man tittar på alternativ­a förslag till ombildning­ar.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? BOENDE. Hagi Farah vill att boende inom allmännytt­an på Järva ska få möjlighet att äga sina bostäder i någon slags form – som inte behöver vara den klassiska bostadsrät­ten.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM BOENDE. Hagi Farah vill att boende inom allmännytt­an på Järva ska få möjlighet att äga sina bostäder i någon slags form – som inte behöver vara den klassiska bostadsrät­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden