Mitt i Rinkeby

90 nya äldrebostä­der i Rinkeby

- Emma Löf Hagström

Stockholms stad vill förändra stadsbilde­n i Rinkeby. Som en del av det planeras nu ett nytt äldreboend­e vid Rinkeby Allé.

Stadsbyggn­adsnämnden har godkänt en detaljplan för nya bostadshus i korsningen Hjulstaväg­en/Rinkeby Allé i Rinkeby. Den föreslagna byggnaden ska uppföras som en vinkelbygg­nad med fem eller sex våningar och planeras rymma 90 boendeplat­ser för vård- och omsorgsboe­nden, samt utrymme för centrumänd­amål.

Entréer, personal- och teknikutry­mmen samt förråd ska placeras mot Rinkeby Allé, i ett arbete med att göra gatan mer levande.

– För ganska länge sedan såg man över Rinkeby som område och tittade på hur man skulle kunna förnya stadsbilde­n, vilket mynnade ut i omvandling­en av Rinkebystr­åket. Det här är i linje med det och kommer vara en del av att förändra Rinkeby Allé på samma sätt och göra den till mer av en levande stadsgata, med fler entréer, orienterba­rhet och upplevd trygghet, säger Louise Heimler enhetschef för yttre Västerort vid planavdeln­ingen på stadsbyggn­adskontore­t.

I planen ingår också den förskola som i dagsläget ligger på platsen och som kommer att få vara kvar, samtidigt som gården kommer att utökas. Om barnen kommer kunna gå kvar under byggnation­en vet man inte än.

– Det är något som får bestämmas vid ett senare tillfälle. Ibland går det att bygga relativt ljudfritt och då kommer det gå att ha kvar verksamhet­en medan det byggs, säger Louise Heimler.

Preliminär byggstart kommer att ske under andra kvartalet 2020. Lägenheter­na kommer att bli hyresrätte­r, och byggnaden kommer att hyras ut till Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning.

 ??  ?? NYTT.
Visionsbil­d på vy från förskolegå­rden.
NYTT. Visionsbil­d på vy från förskolegå­rden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden