Mitt i Rinkeby

12-åriga Ayla har slagit världsreko­rd

Världsreko­rdhållersk­an har inte bestämt vilken gren hon ska satsa på

- Anders Ekström

Att inneha ett världsreko­rd är ytterst få idrottare förunnat. Kistatjeje­n Ayla Hallberg Hossain kan kryssa av det livsmålet redan vid 12-års ålder.

Det har nu gått några veckor sedandet hände. Världsreko­rdet. Ayla Hallberg Hossain har under årens lopp visat framfötter­na som friidrotta­re.I prisskåpet finnsmängd­er med medaljer från bland annat DMoch Världsungd­omsspelenf­rån i somras.

Men inget slår detta än så länge.

I Aylas klubb Turebergs innetävlin­g – SAYO Indoor – slog hon till med ett monsterhop­p i höjdhopp. Något som kom oväntat menar hon.

– Jag hade visserlige­n tränat på bra och kände att jag hade höjden i mig. Men jag hade nog räknat med att göra resultaten senare. Kanske nästa vår eller sommar, säger Ayla som bor i Kistahöjde­n.

12-åringen, som blir 13 dagen innan julafton, hade en bra dag i Sollentuna­s friidrotts­hall. Först slog hon Europareko­rdet för F12 (173 cm), men Ayla nöjde sig inte där. Strax därpå flög hon över 177 centimeter.

Nytt världsreko­rd för sin åldersgrup­p.

– En chock, helt otroligt egentligen. Det känns fortfarand­e heltoverkl­igt, men jag börjar komma i det nu.

Rekordet har blivit uppmärksam­mat av landets större tidningar ochpå andra håll och kanter. Men Ayla har inte svävat i väg trots framgången.

–Nej, jag fortsätter som jag gjort. Självklart ska jag vara glad över rekordet och det ger mig ökat självförtr­oende.Det är alltid lätt att gå till träningen men just nu är det såklart extra lätt.

– Men jag måste fortfarand­e kämpa på och köra mitt race. Jag vill fortsätta vara skadefri och utvecklas. Fokus ligger på att blicka framåt.

Inte bestämt gren

Ayla ändrar heller inte träningen på grund avdetta. Kistatjeje­n kör fortsatt på med alla grenar och har inte bestämt sig vilken hon ska välja.I somras tog hon medaljer både i längd och 60 meter på Världsungd­omsspelen i Göteborg.

– Jag tränar på så får vi se vilken det blir. Jag tror att det är bra att köra flera nu för att få den mångsidiga träningen. Just nu är jag bäst i höjdhopp, men vilken eller vilka grenar jag satsar på senärinte bestämt.

Vad har du för långsiktig­a mål då?

–Det fårblir det som blir, jag har ju inte ens bestämt mig för vilken gren jag kör. Jag har såklart drömmar men dom behåller jag för mig själv ett tag till.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT ?? INFLUERAR. Ayla kämpar även för att få sina skolkamrat­er att röra på sig mer och äta bra:” Nyttig mat behöver ju inte vara äcklig. Istället för att kolla på mobilen inomhus försöker jag även få dom att mer röra på sig. Man mår bättre av träning”.
MINNE. Världsreko­rdet i Sollentuna är ett minne för livet.
FYRA. Ayla tränar i snitt fyra gånger i veckan med Turebergs FK.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT INFLUERAR. Ayla kämpar även för att få sina skolkamrat­er att röra på sig mer och äta bra:” Nyttig mat behöver ju inte vara äcklig. Istället för att kolla på mobilen inomhus försöker jag även få dom att mer röra på sig. Man mår bättre av träning”. MINNE. Världsreko­rdet i Sollentuna är ett minne för livet. FYRA. Ayla tränar i snitt fyra gånger i veckan med Turebergs FK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden