Mitt i Rinkeby

Gustaf är Sveriges främsta julfirare

JULMYS I MÅNADER. Mat och sång – i närmare 90 dagar Börjar du äntligen få lite julstämnin­g? Gustaf Reinfeldt har haft det sedan 1 oktober. – Så fort hösten kommer börjar jag tänka på jul, säger han.

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

För de allra flesta har pyntet, bjällerkla­ngmusiken och julmaten tagit över i hemmet först de senaste veckorna. Men för GustafRein­feldt började julmyset redan för drygt 80 dagar sedan. I början av oktober började han lyssna på julmusik, placeradee­n julstjärna­i fönstret och plockade upp små tomtar från förrådet.

– Så fort det blir höst börjar jag, nästan organiskt, tänka och längta till julen, säger han.

Till skillnadfr­ån alla andra väljer Gustaf att fira jul i tre månader. Han kallar årets sista fjärdedel för julkvartal­et. Då omfamnar han allt som är rött och juligt. När till exempel restaurang Engelen hade julbordspr­emiärhängd­e han på låset.

– Även om jag inte äter ett stort julbord varje dag i tre månader blir det mycket julbordsin­spirerade luncher och middagar flera gånger i veckan hela hösten, säger han.

Kokar glögg själv i oktober

Vissa saker är inte helt lätt att få till. Bland annat är det svårt att hitta glögg i oktober.

– Det har jag fått koka själv. Men annars får jag många tips från folk som vet att jag firar jul tidigt. ”Den här Ica-butiken har börjat sälja must”, fick jag till exempel ett meddelade om i september från en vän, säger han.

Hanär inte rädd för att julfirande­t ska stå honom upp i halsenlago­m till julafton.

– Nej, jag blir bara mer taggad avdet här. Däremot tappar jag julkänslan efter annandagen. Menjag mumsar i och för sig julmat till mitten avjanuari.

Det ärinte bara maten och musiken som påverkas under Gustafs långa firande. Han väljer även sina kläder med omsorg.

–Jag har ett antal jultröjor, som ärså där fulaoch krimskrams­iga som jultröjor ska vara. Men under hösten blir det mer kostym som matchas med en rolig julslips när det är tillställn­ingar.

Den totala satsningen på jul blir att andra högtider kommer lite i skymundan.

– Det enda som är trevligt vid sidan av jul är påsken, men där kör jag traditione­llt firande. Utöver det finns det inte så mycket.Jag behöver inte äta kräftor i augusti och det händer att jag avstår midsommarf­irandet.Det känns inte såviktigt.

”Eventuellt börja träna”

Det finns dock ett problem med att fira jul i tre månader. Under helahösten går Gustaf runtoch känner sig pösig.

– Julmat gör att man blir väldigt mätt. Till slutinfinn­er sig känslan att en nätt sallad hade varit godare. Eventuellt får jag börja träna, såjag orkar äta mer julbord.

Jag blir bara mer taggad av det här. Däremot tappar jag julkänslan efter annandagen.

 ??  ?? JULFINT. Gustaf Reinfeldt med pappa Fredrik och Gustafs lillasyste­r Alessia. ”Det blir mycket julbordsin­spirerade luncher och middagar flera gånger i veckan hela hösten,” säger Gustaf.
JULFINT. Gustaf Reinfeldt med pappa Fredrik och Gustafs lillasyste­r Alessia. ”Det blir mycket julbordsin­spirerade luncher och middagar flera gånger i veckan hela hösten,” säger Gustaf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden