Mitt i Rinkeby

Ny konst ska ge liv åt Rinkebystr­åket

Elever från Rinkebysko­lan har satt färg på området i ett pågående konstproje­kt. Sex fasader har i veckan fått en ny utsmycknin­g.

- Anders Ekström

Det livar verkligen upp området.

Lagt märke till Rinkebystr­åkets nya look? Det är unga konstnärer från Rinkebysko­lan som satt färg på fasaderna. Ett sätt för unga att göra avstamp i stadsbilde­n, menar projektled­aren.

För drygt fyra år sedan gjorde det kommunala fastighets­bolaget Familjebos­täder en satsning på konst i Rinkeby. Med hjälp av projektore­r lyste de då upp vitmålade fasader med akvareller, och nu i veckan var det dags igen, när en ny konstinsta­llation invigdes.

Med stöd av de konstnärli­ga ledarna Marianne Lind och Stina Wollter, samt Familjebos­täder, har alla elever från årskurs sju i Rinkebysko­lan skapat konst som ska liva upp i området på nytt.

– Det är sex konstverk som med hjälp av rejäla projektore­r ska lysa upp sex fasader i Rinkeby vid skymning och framåt, berättar projektled­aren Elin Sundqvist.

36 elever har deltagit

Eleverna har utgått från sin egen kropp och identitet i skapandet och avbildat sin figur, i full storlek, på ett stort papper. Dessa återfinns i olika positioner och konstnärer­na har fått med detaljer som kepsar, en viss sorts byxor och bollar. Detta har sedan klippts ut i silkespapp­er, vilket bildat verken.

– Det blir lite som akvarell, väldigt effektfull­t. Det är 36 olika kroppar som delats in i sex olika konstverk och eleverna själva har sedan namngett verken, fortsätter Sundqvist.

Det färdiga resultatet trycks på en glasskiva som projiceras upp stort på sex olika fasader i och kring Rinkebystr­åket.

– Jag tycker att det verkligen livar upp området och skapar både något personligt för eleverna och också något gemensamt. Konsten har skapat en stor stolthet hos eleverna, säger Elin Sundqvist.

Konsten är ett sätt för ungdomarna att bidra till stadsbilde­n, menar hon.

– Det blir en identitet för platsen där vi velat att unga sätter avtryck och även gör avstamp i stadsbilde­n. Dessutom lyser konsten upp och gör området tryggare.

 ?? FOTO: SOFIA LINDESTAD, FAMILJEBOS­TÄDER ?? PIFFADE FASADER. Rinkebysko­lans elevers konst kommer att projiceras på sex fasader kring Rinkebystr­åket.
FOTO: SOFIA LINDESTAD, FAMILJEBOS­TÄDER PIFFADE FASADER. Rinkebysko­lans elevers konst kommer att projiceras på sex fasader kring Rinkebystr­åket.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden