Mitt i Rinkeby

Ny film ska skildra världen ur fröets perspektiv.

Fröfilm intar Tensta konsthall Frö-pop-up i samband med utställnin­gen

- Hilma Lundwall hilma.lundwall@direktpres­s.se

Den 22 januari är det premiär för filmen ”Wild Relatives” av konstnären Jumana Manna på Tensta konsthall. Filmen lyfter stora frågor ur perspektiv­et från ett litet frö.

Jumana Manna är baserad i Berlin och arbetar främst med film och skulptur. Hanna Nordell är producent på Tensta konsthall och berättar att Manna i sin konst intressera­t sig för olika typer av arkiv och vad som händer när man bevarar eller samlar på något.

– I ett tidigare verk jobbade hon till exempel med ett herbarium (en samling av vanligtvis torkade och ofta pressade växter eller växtdelar, reds anm.) från en botanist som var verksam på 1800-talet, och såg samlandet av växter som en del av sin mission. Det har lett henne till den här filmen.

Bevara mångfalden

Filmen ”Wild Relatives” tar avstamp i organisati­onen Internatio­nal Center for Agricultur­al Research in the Dry Areas, ICARDA, som bland annat arbetar med att samla och bevara mångfalden inom jordbruk.

Centret öppnade först i Libanon på 70-talet, men de tvingades fly under inbördeskr­iget och öppnade istället i Aleppo i Syrien. Även därifrån tvingades de fly på grund av krig, och fick inte med sig fröerna. Istället var de tvungna att börja om sin samling på nytt.

– Filmen kretsar kring laboratori­er, databaser, odlingsfäl­t, nationsgrä­nser och människor som finns runt fröerna, säger Hanna Nordell.

Klimatförä­ndringar och hotet de utgör för vår tillgång till mat och grödor är närvarande i filmen.

– Den fångar det komplexa genom att poetiskt och omsorgsful­lt veckla ut olika samband mellan miljöfrågo­r, jordbruk, koloniala struk

Filmen fångar det komplexa

turer, ekonomiska intressen och människors rörelse. Allt sett genom just fröets perspektiv, säger hon.

På Tensta konsthall är man sedan förra året aktiv i gräsrotsin­itiativet ”Orten odlar”, ett samarbete med nätverket Peppar och pumpa och lokala odlare på Järvafälte­t. Projektet kommer på olika sätt att knyta an till filmen, bland annat genom en frö pop-up under en dag, då besökare kan komma till konsthalle­n och byta fröer med varandra.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NY FILM. ”Wild Relatives” skildrar världen ur fröets perspektiv. Filmen visas i Tensta konsthall under våren.
FOTO: MOSTPHOTOS NY FILM. ”Wild Relatives” skildrar världen ur fröets perspektiv. Filmen visas i Tensta konsthall under våren.
 ?? FOTO: MICHEL KOCZY ?? NY FILM. Konstnären och filmmakare­n Jumana Manna.
FOTO: MICHEL KOCZY NY FILM. Konstnären och filmmakare­n Jumana Manna.
 ?? FOTO: JUMANA MANNA ?? FRÖET. Stillbild från filmen som visas i konsthalle­n under våren.
FOTO: JUMANA MANNA FRÖET. Stillbild från filmen som visas i konsthalle­n under våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden