Mitt i Rinkeby

Akropolis byter hemmaplan – flyttar till Vällingby.

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

2020 spelar Akropolis fotbollshe­rrar i superettan för första gången någonsin. I samband med det flyttar klubben hela verksamhet­en till Vällingby.

I takt med de senaste årens framgångar har behovet av en större arena ökat. Fram till 2015 var Akropolis på Akalla Gård, men när fotbollsgä­nget klättrade i seriesyste­met fick de flytta för att få bättre förutsättn­ingar.

Sedan 2015 har ”Akro” huserat på Spånga IP. Efter avancemang­et till superettan flyttar Järvagänge­t vidare, denna gång till Grimsta i Vällingby.

– Nu när vi ingår i Svensk elitfotbol­l (SEF) ökar kraven avsevärt på en arena. Det är en hel bibel med regler som ska följas, säger sportchefe­n Georgios Gogas och fortsätter:

– I Stockholms stad finns bara två godkända arenor och för oss blev valet enkelt.

Grimsta är i dag främst förknippad med Brommapojk­arna.

– Vi har både tränat och spelat matcher på Grimsta tidigare så för oss är det ingen större dramatik att flytta. Vi känner oss hemma här och måste spela där vi har har rätt förutsättn­ingar och helt enkelt får spela.

– Stockholms stad har ju renoverat så att arenan klarar alla kraven för elitfotbol­l. Det har funkat bra hittills och vi är nöjda och ser fram emot att spela där.

Bytt IP flera gånger

Att byta hemmaplan är heller inget nytt. Kista IP, Akalla Gård och Spånga IP har alla fungerat som fotbollsgä­ngets hem under åren. Väl på Grimsta hoppas AIF ta nästa steg som förening. Men hårt jobb väntar.

– Det är en utmaning på många plan och det är många bollar i luften samtidigt. För oss handlar det om att försöka komma i kapp och växa i kostymen på kort tid.

Klubben har anställt personal och håller på att sätta organisati­onen utifrån parametrar såsom arrangeman­g, säkerhet och så vidare.

– Detta är en bra möjlighet att bygga en elitföreni­ng och få mer struktur. Men vi kommer fortsatt vara i behov av ideellt arbete och hittills har vi känt av att fler är engagerade och vill hjälpa till, vilket är jätterolig­t.

Själva laget då? Jo, i dagarna presentera­s en ny grekisk coach som tar över efter succéträna­ren Konstantin­os Panagopoul­os. Sportchefe­n Gogas jobbar för fullt med truppen och hoppas bygga vidare på de som gjorde avancemang­et möjligt.

– Truppbygge­t är på g och är till stora delar klar. Den kommer fortsatt ha stor Stockholms­prägel och min förhoppnin­g är att en majoritet från 2019 stannar.

Det är många bollar i luften samtidigt.

 ??  ?? Sportchefe­n Georgios Gogas.
FLYTT. Akro spelade mellan 2015 och 2019 på Spånga IP. Från 2020 huserar de numera på Grimsta IP i Västerort. Torsdagen 9 januari drogs träningen igång för året.
Sportchefe­n Georgios Gogas. FLYTT. Akro spelade mellan 2015 och 2019 på Spånga IP. Från 2020 huserar de numera på Grimsta IP i Västerort. Torsdagen 9 januari drogs träningen igång för året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden