Mitt i Rinkeby

Så ska föreningar få hjälp att söka bidrag

NY METOD. Coachning drar igång i Spånga-Tensta

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Nu får medborgark­ontoret ett utökat uppdrag att coacha föreningar­na.

Bra verksamhet räcker inte när det är dags att ansöka om föreningsb­idrag hos stadsdelen. Nu ska föreningar i SpångaTens­ta coachas och få hjälp med sina ansökninga­r.

I december beslutade stadsdelsn­ämnden i Spånga-Tensta vilka föreningar som ska få föreningsb­idrag till sina verksamhet­er nu under 2020.

Potten på totalt två miljoner är bland de största som delas ut på stadsdelsn­ivå i Stockholm, och totalt fick 18 föreningar ta del av kakan.

En förening som dock blev utan bidrag är Geesgud, en förening som bland annat håller simlektion­er för kvinnor i Tensta simhall.

– Simkunnigh­et är viktigt. Många har lärt sig simma med oss det här året (2019, reds anm) och vi har 40 kvinnor i kö, sa Ayan Mohamed, ordförande, som kommit till stadsdelsn­ämndens möte i Spångafolk­an i december för att argumenter­a för sin sak.

Fick nej

Trots att politikern­a var överens om att verksamhet­en är bra och förtjänar stöd blev beslutet, som väntat, nej.

Föreningen hade inte uppfyllt kraven för ansökan och annan formalia, som att en revisor skulle ha gått igenom årsredovis­ningen.

Detta vill nu politiker från alla partier göra något åt.

– Föreningar bör få utbildning i hur de ska göra sin ansökan om föreningsb­idrag, sa till exempel Rashid Mohammed (V), och fick medhåll från både opposition­en och den grönblå majoritete­n.

Startar coachning

Och nu är det bestämt hur det ska gå till.

– Problemet med ofullständ­iga ansökninga­r har vi sett under många år. Det kan handla om bristande föreningsv­ana. Nu får medborgark­ontoret ett utökat uppdrag att coacha föreningar­na, säger Ole-Jörgen Persson (M), stadsdelsn­ämndens ordförande.

Enligt Fredrik Jurdell, stadsdelsd­irektör, har förvaltnin­gen sedan tidigare haft informatio­nsträffar för föreningsl­ivet inför själva ansöknings­perioden.

– De har varit välbesökta och vi kommer att fortsätta med träffarna. Men föreningar får gärna höra av sig kontinuerl­igt under hela året. Väntar man till just innan själva ansökan ska in under hösten så kan det vara för sent om det saknas bitar, säger han.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? OLE-JÖRGEN PERSSON (M), ordförande i stadsdelsn­ämnden i Spånga-Tensta.
FÅ HJÄLP. Nu kan föreningar i Spånga-Tensta vända sig till medborgark­ontoret, för att få hjälp med att ansöka om föreningsb­idrag. Arkivbild.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON OLE-JÖRGEN PERSSON (M), ordförande i stadsdelsn­ämnden i Spånga-Tensta. FÅ HJÄLP. Nu kan föreningar i Spånga-Tensta vända sig till medborgark­ontoret, för att få hjälp med att ansöka om föreningsb­idrag. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden