Mitt i Rinkeby

Lilla Namo vill ge röst till förorten när Stockholm växer.

 Går det att bygga bort ojämlikhet? Ja, menar den rappande civilingen­jören Namo Marouf, som i sin nya podd Lilla Namos Stad vill lyfta vikten av stadsplane­ring – för alla. REPPAR ORTEN. Så vill den rappande civilingen­jören förändra Stockholm

- Text: Sophie Stigfur | Foto: Sacharias Källdén

Vi har fler anmälda brott i innerstan men ingen pratar om Medis som en no-go-zon.

– En stad består av folket som bor där. Men byggaktöre­r, planerare och arkitekter represente­rar inte befolkning­en idag. Det gör mig mörkrädd, men också hoppfull om att förändra situatione­n.

Det säger Namo Marouf – kanske mer känd som artisten Lilla Namo, med hitlåtar som Haffa guzz och Höj volymen. Men hennes nya podd handlar om något helt annat: stadsplane­ring. Knastertor­rt. Eller?

– Ja, man tänker ju det. Men för mig är allt stadsplane­ring och jag vill nå folk som inte annars tror sig vara intressera­de av det. Alla påverkas ju av den, även om man inte själv märker hur.

Lyfter social hållbarhet

Hittills finns fyra avsnitt av podden, där Namo tillsamman­s med gäster på olika sätt diskuterar vem som har rätt till staden, under teman som graffiti och livescendö­den. Hjärtefråg­an är social hållbarhet. Men vad är det egentligen?

– Hur skapar vi platser som är bra, trygga och välkomnand­e för alla? Vi vet att det skiljer åtta år i livslängd mellan de som lever längst i Stockholm, kvinnor från Östermalm och Lidingö, och männen i Skärholmen. När vi bygger nytt i bebyggda områden måste vi också försöka bygga bort de ojämna livsvillko­ren, säger Namo Marouf och fortsätter:

– Om jag som barn bor i ett område som klassas som en no-go-zon, vad gör det med min självbild? Varför får barn i vissa områden inte drömma på samma sätt som barn i välbärgade områden? Benämninge­n är också totalt missvisand­e, vi har fler anmälda brott i innerstan men ingen pratar om Medis som en no-go-zon.

Vill ge förorten en röst

Att råda bot på orättvisor genom byggprojek­t behöver inte vara särskilt svårt menar Namo. Det kan exempelvis handla om att sätta ett krav på att ett visst antal lägenheter i varje nytt projekt ska ha billiga hyror.

– Det vore ett enkelt steg för att börja bryta segregatio­nen. Vi har en skev situation idag där bostaden blivit en handelsvar­a. Men det är inte många som kan betala 14 000 i månaden för en nyproducer­ad tvåa. Eller så har man råd, men är det meningen att så stor del av ens inkomst ska gå till att få tak över huvudet? Att bo är en mänsklig rättighet.

Involvera invånarna

Själv tycker hon att befolkning­en bör involveras i högre grad i byggproces­serna – och i ett tidigt skede. De som kommer på samråd i dag är en väldigt homogen grupp, menar hon.

– För det första måste du känna till att samrådsuts­tällningar ens existerar. Jag tycker att man aktivt ska gå ut i områden där man vill bygga och fråga: Vad tycker småbarnsfa­miljerna, pensionäre­rna, ungdomarna, nyanlända? Någon behöver röra om i grytan så att vi får en stad för alla.

Är du den personen?

– Jag vet inte. Jag har tidigare sagt att jag inte vill vara en representa­nt, jag fick ofta rollen som ”kaxig förortsbru­d”. Men nu känner jag att jo, jag tänker använda mitt forum för att företräda de vars röster inte hörs i den här branschen. Jag tänker vara en representa­nt, eftersom det behövs.

 ??  ??
 ??  ?? PLANER. Drömgästen till podden är Leif GW Persson. ”Jag skulle vilja prata med honom om brott kopplat till stadsplane­ring. Jag vaknade mitt i natten helt exhalterad och mejlade honom men har inte fått svar än” säger Namo och skrattar.
PLANER. Drömgästen till podden är Leif GW Persson. ”Jag skulle vilja prata med honom om brott kopplat till stadsplane­ring. Jag vaknade mitt i natten helt exhalterad och mejlade honom men har inte fått svar än” säger Namo och skrattar.
 ??  ?? FÄRGER. När Namo får frågan om hur hennes drömstad ser ut säger hon att önskar sig ”en färgglad och rolig stad där man laborerar mer det det estetiska”.
FÄRGER. När Namo får frågan om hur hennes drömstad ser ut säger hon att önskar sig ”en färgglad och rolig stad där man laborerar mer det det estetiska”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden