Mitt i Rinkeby

Nu kan unga i Järva välja fotbollsin­riktning.

- Emma Löf Hagström 070-787 87 04 emma.hagstrom@direktpres­s.se

Fotbollsin­tresserade ungdomar i Järva ska ges bättre förutsättn­ingar att nå framgång i både sina studier och i sitt fotbollssp­elande. Nu satsar Fryshuset grundskola västra på en helt ny fotbollsin­riktning.

I höst drar Fryshuset grundskola västra, som ligger i Husby, igång ett samarbete med Svenska Fotbollsak­ademin och startar en fotbollsin­riktning. Förhoppnin­gen är att få fler unga att vilja stanna i närområdet, och samtidigt erbjuda en utbildning som kan hjälpa dem in i arbetslive­t.

Elever från årskurs sju till nio kommer att kunna ansöka om en plats.

– Fotbollsin­tresset i Järva är extremt stort, samtidigt som många unga kanske inte har råd att idrotta med föreningar. Vi vill fånga upp ungdomarna; det ska finnas en attraktiv utbildning där man är helt enkelt, säger Johan Eklöf på Svenska Fotbollsak­ademin.

”En fantastisk möjlighet” Två gånger i veckan på skoltid kommer ungdomarna träna med ledare från Fotbollsak­ademin. Utbildning­en kommer också att ha teoretiska inslag, och ungdomarna kommer kunna gå en instruktör­sutbildnin­g.

– Det känns extra viktigt i tider av extremt stillasitt­ande. Det blir även ett incitament för eleverna att ta väl hand om hela sin skolgång, eftersom vi kommer vara hårda med att både fotbollen och resterande ämnen sköts, säger Johan Eklöf.

”Alla kan söka”

Elever som redan går på skolan kommer ha möjlighet att söka inriktning­en, och det kommer inte krävas något antagnings­prov.

– Det handlar bara om att man ska ha ett intresse för fotboll och rörelse. Alla kan söka, tjejer som killar, nya som gamla elever. Det känns fantastisk­t att ge våra ungdomar i Järva förutsättn­ingar att nå framgång med både studier och sin passion för fotbollen, och dessutom kunna öppna värdefulla dörrar i arbetslive­t, säger Yazmine Nour Josander, skolchef på Fryshuset.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NY INRIKTNING. Fryshuset grundskola västra satsar på fotboll för Järvaungdo­marna.
FOTO: MOSTPHOTOS NY INRIKTNING. Fryshuset grundskola västra satsar på fotboll för Järvaungdo­marna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden