Mitt i Rinkeby

Idrottspla­tser ska nu få ny belysning

RUSTAS. Genom pengar från stadens trygghetsf­ond

- Emma Löf Hagström

RENOVERING. Stadens trygghetsf­ond har beviljat 2,9 miljoner till Järvas stadsdelar. Bland annat ska pengarna gå till ny belysning på Spånga IP, ett lyft av Bredbyplan och utökad belysning på Husbystige­n.

Bättre belysning spelar stor roll för tryggheten.

JÄRVA/SPÅNGA

Belysning på Spånga IP för 1,5 miljoner och upprustnin­g av Knutbyspår­et för 0,5 miljoner – det är några av åtgärderna på agendan när Järvas stadsdelar fått ta del av medel från stadens trygghetsf­ond.

Den styrande majoritete­n i Stockholm har i år avsatt 100 miljoner kronor till stadens trygghetsf­ond. Stadsdelar får ansöka om medel fyra gånger per år, där tanken är att pengarna ska gå till trygghetss­kapande åtgärder i stadsmiljö­n.

Nu har det beslutats hur pengarna från årets tredje ansöknings­period ska fördelas. Sammanlagt beviljades drygt 20 miljoner kronor, varav 2,9 miljoner till Järvas stadsdelar. Bland annat ska belysninge­n vid Spånga IP rustas upp för 1,5 miljoner kronor.

– Spånga IP har haft problem med ungdomsgän­g som hängt på platsen, inbrott och allmän otrygghet. Bättre belysning spelar stor roll för tryggheten; det blir inte lika lätt att gömma sig och fler civila vågar vistas där på kvällarna, säger trygghetsb­orgarråd Erik Slottner (KD).

Växtlighet tas bort

Knutbyspår­et i Bromsten kommer också att få sig ett lyft, för 0,7 miljoner kronor. Även här ska belysninge­n bli bättre, men också den generella miljön.

– Siktlinjen ska förbättras genom att ta bort växtlighet och annat som är i vägen, det är viktigt att komma åt undanskymd­a miljöer, säger Erik Slottner.

Det har varit en del skadegörel­se på platsen, vilket han menar bidrar till en allmän otrygghets­känsla.

– Skumma och trasiga miljöer ökar benägenhet­en för att begå brott och får förbipasse­rande att uppfatta platsen som otrygg. Det är sannolikt att fler kommer att våga vistas på platsen när den är upprustad.

Får mindre pengar

Rinkeby-Kista fick nöja sig med 200000 kronor från fonden. Pengarna ska gå till utökad belysning på Husbystige­n och till att fräscha upp Bredbyplan i Rinkeby.

– Att en stadsdel får ta emot lite mindre pengar kan bero på att de faktiskt inte ansökt om medel, eller att ansökninga­r varit bristfälli­ga eller saknat en tydlig trygghetsv­inkel, säger Erik Slottner.

Samtliga åtgärder med pengar från trygghetsf­onden måste till största del färdigstäl­las innan årets slut.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SÄKRARE. Spånga IP ska bli tryggare och locka mer folk genom mer och bättre belysning.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SÄKRARE. Spånga IP ska bli tryggare och locka mer folk genom mer och bättre belysning.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Trygghetsb­orgarråd Erik Slottner (KD).
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Trygghetsb­orgarråd Erik Slottner (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden