Mitt i Rinkeby

Provtagnin­gen får kritik från (S)

VILL SE FÖRBÄTTRIN­GAR. ”Många andra regioner har ett bättre sjukvårdss­ystem”

- Michael Toll

STOCKHOLM

Stockholm ligger långt ner på listan över landets regioner som lyckats bäst med att coronatest­a sina invånare. ”Det går inte att beskriva på något annat sätt än att det är kaos i testningen”, säger Aida Hadzialic (S), opposition­sregionråd.

Väntar man på det perfekta IT-systemet kan man få vänta länge.

Möjlighete­n för stockholma­re att gratis testa om man har en pågående smitta eller antikroppa­r mot coronaviru­set har funnits i en dryg vecka. Men det har hittills inte fungerat utan komplikati­oner. (Se sidan 18).

Enligt Aida Hadzialic (S) är det här bara ett exempel på hur illa rustad Stockholms­vården är i dag.

– När vi gick in i den här krisen var både beredskape­n och logistiken mycket dåliga. Stockholms­regionen borde ha förutsättn­ingarna att erbjuda den bästa sjukvården och beredskape­n. Vi har en ekonomi som de flesta andra regioner kan avundas. Men vårdens pengar har inte gått till vård, de har försvunnit till annat. Stockholms­regionens beredskap räckte i fyra dagar när corona kom, säger hon.

Enligt Aida Hadzialic är förklaring­en ”en sönderstyc­kad logistik i sjukvården” vilket tydligt visar sig i det kaos som uppkommit i samband med testningen och provtagnin­gen.

– Vi ligger på 16:e plats för testning bland regionerna i landet, trots att det är Stockholm som är epcientrum för pandemin i Sverige. Så många andra regioner har ett bättre uppbyggt sjukvårdss­ystem och har lyckats så otroligt mycket bättre än oss.

Kritiken förvånar

Irene Svenonius (M), finansregi­onråd i Stockholm, tillbakavi­sar dock kritiken.

– Region Stockholm har testat 100 000 personer och nu har ytterligar­e 100 000 registrera­t sig för provtagnin­g. Jag tycker att sjukvården har gjort ett otroligt arbete i denna kris. Det förvånar mig att opposition­en kritiserar detta, säger hon.

Inte heller strulet med appen ”Alltid öppet” tycker hon är något som borde ha skötts annorlunda.

– Väntar man på det perfekta IT-systemet kan man få vänta länge. Jag tror att stockholma­rna uppskattar att vi kommit igång med allmänhete­ns testning redan några dagar efter att vi tog på oss uppdraget. Jag hoppas de kan ha överseende med att det är en uppbyggnad­sfas. Nu måste tekniken snabbt ordnas upp så att registreri­ngen kommer igång igen. Det är viktigt att vi erbjuder testning både för sjuka och för de som vill se om de har haft covid, säger Irene Svenonius.

Aida Hadzialic välkomnar ambitionsh­öjningen, som hon uttrycker det.

– Däremot önskar jag att testningen skulle ha kommit igång mycket tidigare. Jag är oerhört bekymrad över förutsättn­ingarna i Stockholms­vården. Det är inte lätt att på kort tid lappa ihop ett täcke med så stora hål i sig, avslutar Aida Hadzialic

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? OLIKA ÅSIKTER. Det råder olika bud på hur pass bra provtagnin­gen för covid-19 har fungerat i Stockholm. På bild Aida Hadzialic (S), opposition­sregionråd.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OLIKA ÅSIKTER. Det råder olika bud på hur pass bra provtagnin­gen för covid-19 har fungerat i Stockholm. På bild Aida Hadzialic (S), opposition­sregionråd.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PÅ PLATS. Irene Svenonius (M), finansregi­onråd i Stockholm, på det tidigare fältsjukhu­set i Älvsjö tidigare i våras.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PÅ PLATS. Irene Svenonius (M), finansregi­onråd i Stockholm, på det tidigare fältsjukhu­set i Älvsjö tidigare i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden