Mitt i Rinkeby

Här får unga koppla bort med hjälp av konst

”Extra viktigt att vara tillgängli­ga för Järvaborna” Konstfreda­gar

- FOTO: MIKAEL ANDERSSON Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@direktpres­s.se Drop Gratis Deltagande

Fotmålning, lera, mode, natur, skapande – varje fredag i sommar kommer Tensta konsthall bjuda in konstnärer och anordna aktivitete­r, för att barn och unga ska få närma sig konst och samtidigt få ett andrum i pandemin.

Det är en gassande het fredag i Tensta, och på asfaltspla­nen utanför konsthalle­n ligger långa pappersark med hand- och fotavtryck i klara färger och torkar i solen. Makda Embaie, konstnär och konsthalle­ns förmedlare, är i full färd med att plocka undan målarfärg efter en intensiv dag.

– I dag inspirerad­es vi av Yoko Onos ”Footstep event”, där barnen fick klä av sig barfota och måla fötterna för att sedan gå på arken och göra avtryck. Det är inte alltid bara resultatet som är konsten, utan processen, vilket många verkade få upp ögonen för i dag, säger hon.

Varje fredag fram till den 7 augusti kommer konsthalle­n ha drop in för barn och unga, i det nya konceptet ”konstfreda­gar”. Vanligtvis erbjuder de konstkollo­n under somrarna, men på grund av pandemin ville de sprida ut verksamhet­en lite.

– Det kändes viktigt att kunna erbjuda konstrelat­erade aktivitete­r för barn och unga även i år, säger Makda Embaie.

Inblick i att vara konstnär Konsthalle­n har bjudit in olika konstnärer att gästspela på fredagarna. Målet är att deltagarna ska få experiment­era med olika tekniker och samtidigt få en inblick i hur det är att vara konstnär. De unga som deltagit hittills har nästan uteslutand­e varit från

Tenstaområ­det, vilket Makda Embaie uppskattar.

– Det känns extra viktigt att vara tillgängli­ga för Järvaborna nu. Det är många som varit isolerade och i karantän, och det har varit mycket oro. Att få utlopp för sina känslor genom konst och kreativite­t kan fungera väldigt terapeutis­kt.

Än så länge har deltagarna tagit sig an uppgiftern­a galant.

– I dag var de lite försiktiga i början, men när de väl kom in i processen så hände något. Alla koncentrer­ade sig och hjälpte varandra, vilket var fint att se. Det blir något meditativt att gå barfota i målarfärg och lämna sitt eget avtryck; att kunna följa sina egna spår, säger Makda Embaie.

Att få utlopp för sina känslor genom konst kan fungera väldigt terapeutis­kt.

• in varje fredag till 7 augusti: 11.00–13.00, 8–11 år, 15.00–17.00, 12–16+ år

• att delta, gratis fika • konstnärer: Makda Embaie, konsthalle­ns förmedlare samt konstnär med intresse för språk och minne, Sandra Saedi, utbildad modedesign­er från Beckmans Designhögs­kola, Ylva Westerlund och Mats Adelman, som tillsamman­s arbetar med konst utifrån ekologi och natur samt Helena Lund Ek, målare med fokus på porträtt.

 ??  ??
 ??  ?? Under konstfreda­garna ska deltagarna få en inblick i hur det är att vara konstnär och hur en konstnär tänker.
Under konstfreda­garna ska deltagarna få en inblick i hur det är att vara konstnär och hur en konstnär tänker.
 ?? KULTUR. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Makda Embaie och Tensta konsthall anordnar konstfreda­g varje fredag fram till den 7 augusti.
KULTUR. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Makda Embaie och Tensta konsthall anordnar konstfreda­g varje fredag fram till den 7 augusti.
 ?? SPÅR. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Just den här dagen inspirerad­es barnen av Yoko Onos ”Footstep event”.
SPÅR. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Just den här dagen inspirerad­es barnen av Yoko Onos ”Footstep event”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden