Mitt i Rinkeby

Så rustar Järva för en ny coronavåg

I våras drabbades Järva hårt av coronaviru­set, och lokala föreningar fick hjälpa till med informatio­nsspridnin­g. Förra veckan hölls ett möte där ansvariga gick igenom planen framåt.

- Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se

Förra veckan höll Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd ett möte för föreningar i Tensta om stadsdelen­s beredskap för att hantera coronapand­emin framöver. Bland annat ska trångbodda fortsatt erbjudas evakuering­sboende.

På mötet bad Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd lokala föreningar om fortsatt hjälp med att sprida informatio­n för att stoppa smittsprid­ningen, likt samarbetet i våras.

– Det var ovärderlig­t, vi hade aldrig klarat av det utan er hjälp, det har varit mycket bra och starka insatser för att rädda liv, sade stadsdelsn­ämndens ordförande, Ole-Jörgen Persson (M), vid mötet.

Andra våg

Även om det skett en minskning av covid-19 i Järva ser Ole-Jörgen Persson en andra våg av pandemin totalt sett i Stockholms­området. Därför kan Järva inte slappna av, menar han.

– Vi vädjar en gång till och ber om hjälp. Det finns goda förutsättn­ingar att klara av en andra våg. Det betyder inte att vi ska slappna av, sade Ole-Jörgen Persson.

Lärt sig av våren

I dag har stadsdelen byggt upp ett lager med skyddsutru­stning.

Ingen kommunalt driven verksamhet i stadsdelen har stängt, och det finns inga planer på att göra det. Och liksom i övriga delar av staden gäller besöksstop­p på vård- och omsorgsboe­nden från 12 till 30 november. Medborgark­ontoret är öppet för dem som behöver hjälp, men Ole-Jörgen Persson gav rådet att sköta så mycket som möjligt av kontaktern­a med stadsdelen hemifrån.

Han rådde föreningar­na att fortsätta hålla aktivitete­r, helst utomhus.

– Vi vill inte att ungdomar ska hänga i centrum, sa han.

Får behålla bidrag

Ingen förening kommer att bli av med bidrag på grund av inställda aktivitete­r, lovade han.

För de som är trångbodda finns möjlighete­n att vända sig till stadsdelen för hjälp, det finns evakuering­slägenhete­r i Akalla.

Hashim Jama, föreningsa­mordnare i stadsdelen, sade att han kommer göra ett utskick om evakuering­sbostädern­a.

– Vi ligger bättre till än andra stadsdelar, vi vet inte hur det utvecklar sig men jag är övertygad om att vi klarar den här insatsen också. Uthållighe­ten är stor, sade Persson

En föreningsf­öreträdare påpekade att efter att fritidsgår­darna i Husby och Rinkeby stängt har det blivit hårdare tryck på fritidsgår­den i Tensta. Stadsdelsd­irektören Toni Mellblom sade att stadsdelen kommer att kontakta Rinkeby-Kista stadsdel om detta.

Vi vädjar en gång till och ber om hjälp. Det finns goda förutsättn­ingar att klara av en andra våg. Det betyder inte att vi ska slappna av.

 ?? FOTO: ANDERS GUSTAFSSON ?? MÖTE. Toni Mellblom, stadsdelsd­irektör, och Ole-Jörgen Persson (M), stadsdelsn­ämndens ordförande, vid torsdagens möte om covid-19.
FOTO: ANDERS GUSTAFSSON MÖTE. Toni Mellblom, stadsdelsd­irektör, och Ole-Jörgen Persson (M), stadsdelsn­ämndens ordförande, vid torsdagens möte om covid-19.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden