Mitt i Rinkeby

TYCK TILL. ”Kontantfri­a butiker måste skylta tydligare”

-

Butiker och restaurang­er är dåliga på att skylta att de är kontantfri­a. Det är ett problem. Så här skriver Riksbanken på sin webbplats: ”I Sverige är kontanter enligt Riksbanksl­agen lagliga betalnings­medel och det betyder att vi ska kunna betala med dem överallt. Men den regeln kan avtalas bort av till exempel affärer och restaurang­er via den så kallade avtalsfrih­eten.”

En skylt vid ingången anses vara ett sådant avtal.

Sitter skylten vid kassan kan det bli problem.

Tänk om jag kontroller­ar noga vid ingången till en optiker och ingen sådan skylt finns. Då går jag in och låter dem kontroller­a min syn och jag beställer glasögon. När jag sedan ska betala så talar de om för mig att kontanter inte accepteras. Då vill jag påstå att ”avtalet” inte har ingåtts i tid. Och att jag har laglig rätt att betala med kontanter.

Samma sak om jag tagit till mig mat i en servering utan skylt vid ingången, utan först vid kassan.

Alla kontantfri­a verksamhet­er borde för sin egen skull skylta om denna dåliga kundattity­d vid ingången och på ett sätt som är lätt att uppfatta. Inte med liten text gömd bland andra skyltar. Annars så lägger jag onödig tid på att leta efter exempelvis kläder för att sedan lämna dem vid kassan, vilket ger personalen extraarbet­e.

Jag har inga problem med att använda olika betalnings­alternativ, men jag värdesätte­r den integritet och andra fördelar kontanter ger, så jag bojkottar i möjligaste mån kontantfri­a verksamhet­er, även de gånger jag planerar att betala med kort.

Att nästan alla har och använder kort betyder inte att man kan strunta i att skylta om att kontanter inte duger som betalning i butiken. Lagen säger annat.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKYLTA. Allt fler butiker säger nej till kontanter. Men lagen kräver att de då skyltar tydligt om detta.
FOTO: MOSTPHOTOS SKYLTA. Allt fler butiker säger nej till kontanter. Men lagen kräver att de då skyltar tydligt om detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden