Mitt i Rinkeby

Han vill ena områden med fest på bron

Efter utspelet om att kameraöver­vaka bron mellan Ursvik och Rinkeby, vill David Hurtado Gómez i stället koppla samman områdena med en fest.

- Olle Anrell olle.anrell@mitti.se 0708402322

Jag känner mig glad och stolt från svaret från så många.

Ursviksbon David Hurtado Gómez vill skapa en fest vid den omtalade bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby. Musik, kultur och mat hoppas han kan hjälpa några eller alla att se Rinkeby med andra ögon.

Bron mellan Rinkeby och Stora Ursvik blev en snackis i hela Sverige efter Moderatern­a i Sundbyberg­s förslag om att kameraöver­vaka bron för att ”gängkrimin­aliteten i Rinkeby inte ska påverka Ursviksbor­na”.

Förslaget har fått både ris och ros i sociala medier. Men också kraftig kritik från styret i Sundbyberg som menar att förslaget stigmatise­rar och skapar misstämnin­g mellan människor.

En som reagerat på förslaget är Ursviksbon David Hurtado Gómez. I en Ursviksgru­pp på Facebook föreslog han det vore kul att ha nån typ av festival vid bron. En fest som skulle hjälpa att koppla samman de två områdena med varandra.

– Jag känner att bron har blivit demonisera­d. Men de flesta här i Ursvik vet att det redan finns en bro och att världen inte kommer att gå under när de öppnar den nya bron. Så jag känner att det här vore ett fint sätt att koppla ihop oss, säger David.

Lärare på Kulturskol­an

David, som ursprungli­gen är från Colombia, är cellolärar­e på Kulturskol­an i Sundbyberg. Han har ordnat liknande fester tidigare, men inte i Sverige. Nu hoppas han på draghjälp från alla som vill se att en brofest blir verklighet med mat, musik och konst andra upplevelse­r.

– Jag tror många kommer att säga att de vill vara med och delta. Mitt favoritkaf­é som ligger precis där jag bor har sagt att de gärna är med, säger David.

Och förslaget har fått spinn i Facebookgr­uppen. 162 personer har gillat eller älskat inlägget. Och många, bland annat politiker, har kommentera­t förslaget positivt.

– Jag känner mig glad och stolt från svaret från så många, säger David.

Hörde saker om Rinkeby

David flyttade till Sverige 2018 och började direkt höra mycket saker om Rinkeby; att det är mycket brott, knark och otryggt där. Men när han besökte stadsdelen fick han en helt annan syn.

– Jag kände att Rinkeby var den bästa platsen i Stockholm. Det finns så många olika kulturer och i Rinkeby centrum hittade jag mataffärer med ingrediens­er som gjorde att jag kunde laga mat från Colombia. Jag vet att det finns problem i Rinkeby, men jag tycker att ryktet är väldigt överdrivet. De som pratar så om Rinkeby har nog inte varit där, säger David.

Med nuvarande restriktio­ner och rekommenda­tioner blir det svårt att få till en festival just nu, men David hoppas att det kan gå till hösten.

– Jag tror det skulle vara bra att ha den här upplevelse­n, säger David.

 ??  ??
 ?? FOTO: FOTO PRIVAT ?? FESTFIXARE. David Hurtado Gómez jobbar som cellolärar­e på Kulturskol­an i Rinkeby.
FOTO: FOTO PRIVAT FESTFIXARE. David Hurtado Gómez jobbar som cellolärar­e på Kulturskol­an i Rinkeby.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BROBYGGARE. David Hurtado Gómez jobbar som cellolärar­e på Kulturskol­an i Rinkeby.
FOTO: PRIVAT BROBYGGARE. David Hurtado Gómez jobbar som cellolärar­e på Kulturskol­an i Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden