Mitt i Rinkeby

Klassiskt exempel på miljöorätt­visa

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@mitti.se

Beklagligt men nödvändigt – det var kontentan när stadsbyggn­adskontore­t och miljöförva­ltningen svarade på Trafikverk­ets remiss om breddning av E18 och en ny klöverramp i Hjulsta. Men Vänsterpar­tiet är kritiska.

När svaret på Trafikverk­ets remiss om utbyggnad av Förbifarte­n vid Hjulsta godkändes (se sida 4-5) la Vänsterpar­tiet ett eget förslag till beslut, där de helt vill avstyrka den föreslagna lösningen med klöverramp i Igelbäcken­s kulturrese­rvat.

– Vi instämmer med synpunkter­na och farhågorna, däremot håller vi inte alls med om att det är en beklaglig men nödvändig lösning. Den är inte acceptabel varken för klimatet, kulturrese­rvatet eller boende i Järva och måste omprövas, säger Rikard Warlenius, klimatpoli­tisk talesperso­n i Vänsterpar­tiet Stockholms stad.

Han menar att lösningen behöver göras om så att inskränkni­ngen av kulturrese­rvatet inte sker alls.

– Rampen kommer vara förödande för fornlämnin­gar, den biologiska mångfalden och andra naturvärde­n som platsen besitter.

Kritiska sedan start

Vänsterpar­tiet har varit kritiska till Förbifart Stockholm från första början, då de hellre vill se en satsning på att bland annat utveckla kollektivt­rafiken och möjlighete­rna för cykling.

Rikard Warlenius säger att Järvaborna åker kollektivt i större utsträckni­ng än andra, men får ändå ta smällen för ett bygge som främst gynnar bilister.

– Nu ska ett värdefullt område för rekreation dessutom inskränkas; det är ett klassiskt exempel på miljöorätt­visa och jag tror inte att det skulle hända i så många andra områden, som på Djurgården eller i Bromma. Man kör över Järvaborna, helt enkelt. Vi är övertygade om att det här inte är den enda lösningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden