Mitt i Rinkeby

Nu kan 35-plussare få första dosen

- FOTO: MIKAEL ANDERSSON Michael Toll michael.toll@gmail.com

I början av veckan meddelade Region Stockholm att det är dags för en ny åldersgrup­p att vaccinera sig mot covid-19.

Den här gången har turen kommit till dem som är födda 1986 eller tidigare.

Sedan den breda vaccinatio­nen drog igång i Stockholm har över 1,3 miljoner vaccindose­r getts, och cirka 78 procent respektive 54 procent av gruppen 50 till 59 år och 40 till 49 år har vaccinerat­s med en första dos.

34 000 doser på en dag

Nu öppnas vaccinerin­gen upp för 35-plussare.

– Vi håller fortsatt en hög takt i vaccinatio­nerna och erbjuder nu ytterligar­e en åldersgrup­p möjlighet att boka vaccinatio­nstid. Vi vaccinerar varje dag, hela sommaren, och det vaccin vi tilldelas ska nå invånarna så snabbt som möjligt, så att allt fler kan få skydd mot covid-19, säger

Magnus Thyberg, vaccinsamo­rdnare i Region Stockholm, i ett pressmedde­lande.

Förra veckan registrera­des över 157 000 vaccinatio­ner i regionen. Bara under onsdagen den 9 juni användes till exempel nära 34 000 doser.

Hälften av alla vuxna

– Det är nästan lika många som det finns invånare i hela Vallentuna kommun. Den höga vaccinatio­nstakten tillsamman­s med en fortsatt efterlevna­d av råd och rekommenda­tioner kommer att kraftigt minska risken för en fjärde våg i höst, säger Johan Bratt, tillförord­nad hälsooch sjukvårdsd­irektör.

Den höga takten gav i veckan regionen en sista skjuts fram till en viktig milstolpe: 50 procent av befolkning­en över 18 år har fått en första dos vaccin. Med tanke på eftersläpn­ingen i rapporteri­ngen passerades gränsen förmodlige­n redan under vecka 23.

 ??  ?? DOSTÄTT. Den 9 juni användes 34 000 doser vaccin i Region Stockholm, nästan lika många som invånarna i Vallentuna.
DOSTÄTT. Den 9 juni användes 34 000 doser vaccin i Region Stockholm, nästan lika många som invånarna i Vallentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden