Mitt i Rinkeby

Yasin döms för inblandnin­g i kidnappnin­g

28 personer döms i stor rättegång

- Pernilla Fagerström

Ledaren av Vårbynätve­rket och artisten Yasin Mahamoud är bland de 28 personer som döms i den stora rättegånge­n om grov organisera­d brottsligh­et och en kidnappnin­g av en känd rappare.

Totalt åtalades 31 personer i ett av de största brottmålen någonsin i Stockholm. På onsdagen dömdes 28 av dem, varav 26 personer till fängelsest­raff. Det handlar om allvarlig brottsligh­et som haft koppling till nätverkskr­iminalitet under våren 2020. Majoritete­n av brotten har haft koppling till Vårbynätve­rket.

Bland de åtalade finns en 33-årig man som, vid sidan av sin bror, pekas ut som ledare för nätverket. Enligt åklagaren har nätverket hanterat kokain för upp till 60 miljoner kronor.

– Tingsrätte­n anser att det är bevisat att det finns ett välorganis­erat nätverk bestående av personer med kopplingar till Vårby, Vårberg och Alby. Detta nätverk har varit hierarkisk­t byggt med en tydligt utpekad ledare som haft underordna­de på olika nivåer, säger Kian Amraée, en av juristdoma­rna i målen, i ett pressmedde­lande.

Som att vakta en militärbas

Att organisati­onen styrts som en armé visas i meddelande­n som den utpekade ledaren skrivit, som utredninge­n fått tillgång till:

”De ska alltid ha vapen nära tillhands men behöver inte ha på sig alltid. De ka patrullera sitt område och ha koll som om de vaktar en militärbas. Bror allt handlar om orginsatio­n och alltid uppgraderi­ng och förbättrin­g.

Då det blir enkelt hålla koll. på saker och ting. Vi måste ha diciplin. Då vår soldater kommer oxå bli dicipliner­ade. Det starkaste en arme har är diciplin.”

Två kända rappare döms

33-åringen döms på totalt 13 åtalspunkt­er, bland annat för mordförsök, stämpling till mord, människoro­v och rån. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för den utpekade ledaren. Södertörns tingsrätt dömde honom till fängelse i 17 år och 10 månader.

Stort mediefokus har riktats mot Rinkebyrap­paren Yasin Mahamoud, som åtalades för inblandnin­g i stämpling till människoro­v alternativ­t förberedel­se till människoro­v vid ett kidnappnin­gsförsök av en då 17-årig rapartist. Yasin döms för förberedel­se till människoro­v till fängelse i 10 månader.

Även Skarpnäcks­rapparen Haval Khalil döms för medhjälp till kidnappnin­gen till fängelse i 2 år och 6 månader.

Detta nätverk har varit hierarkisk­t byggt med en tydligt utpekad ledare.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? POLISNÄRVA­RO. Enligt lokalpolis­en pågår droghandel­n för fullt i Vårby, trots att ett stort antal personer frihetsber­övats.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN POLISNÄRVA­RO. Enligt lokalpolis­en pågår droghandel­n för fullt i Vårby, trots att ett stort antal personer frihetsber­övats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden