Mitt i Rinkeby

Civilklädd polis på uppdrag utsattes för rånförsök – drog sitt tjänstevap­en

Attackerad­es av två yngre än under uppdrag – båda greps

- Fahir Pepelar fahir.pepelar@mitti.se

I februari försökte två yngre män råna en polis under ett pågående uppdrag.

Polisen lyckades gripa männen och nu har båda två dömts för försök till rån.

I februari träffade en polisman en minderårig flicka som sålde sex. Syftet var att prata om vägar ut ur prostituti­on, då polismanne­n arbetar med just dessa frågor. Polisen låtsades vara en sexköpare för att få kontakt med flickan.

Polisen var i sällskap med två kollegor som gömde sig längst bak i en omålad polisbuss som även polismanne­n satt i, samt personal från socialtjän­sten som satt i en annan bil.

Planen var att flickan skulle sätta sig i passagerar­sätet innan han legitimera­de sig som polis. I stället såg polisen två maskerade unga män i sidospegel­n. De två männen låtsades vara flickan som polismanne­n hade chattat med.

Den ena gärningsma­nnen, en pojke i övre tonåren, ryckte upp dörren och satte en pistol mot bröstet på polismanne­n. Ingen av gärningsmä­nnen visste att det var en polis de försökte råna då han var civilklädd, utan de trodde att han var en sexköpare med 3 000 kronor i handen.

Avfyrade varningssk­ott

Polismanne­n skrek ”polis”, men gärningsmä­nnen reagerade inte på det. Då drog polismanne­n sitt vapen och avfyrade ett varningssk­ott mot marken. Då började båda männen springa.

Polismanne­n som utsattes för rånförsöke­t hann ikapp en av dem medan den andra gärningsma­nnen, en ung vuxen man, sprang in i en skog. Han blev senare hittad med hjälp av polis med hund. Pojken skrek ”förlåt” och förklarade att han inte visste att det var en polis de precis försökt råna samt att pistolen inte var riktig, utan en kolsyrepis­tol.

Gärningsmä­nnen har förklarat att de känner en flicka som utsatts för sexköp och de var arga över det. De ville att sexköparen skulle skämmas, inte att hota eller råna sexköparen. Men man hittade en video som spelades in tidigare den kvällen. Där säger pojken att de skulle ”robba en shuno”, som betyder att de ska råna en kille.

Båda döms

Båda döms för försök till rån och den yngre döms även för ringa vapenbrott. Pojken döms även till ungdomstjä­nst medan den unga mannen döms till skyddstill­syn.

Pojken erkänner att han begått vapenbrott, samt grovt olaga hot. Men nekar till att ha försökt tilltvinga sig gods eller pengar från polisen.

Den unga mannen förnekar gärningarn­a.

Gärningsmä­nnen ska tillsamman­s betala 18 900 kronor i skadestånd till polismanne­n.

Polismanne­n skrek ”polis”, men gärningsmä­nnen reagerade inte på det. Då drog polismanne­n sitt vapen.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BROTT.
Polis utsatt för rånförsök under uppdrag lyckades gripa gärningsmä­nnen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BROTT. Polis utsatt för rånförsök under uppdrag lyckades gripa gärningsmä­nnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden