Mitt i Rinkeby

Allt fler terrängban­or byggs för Stockholms skogscykli­ster

Platserna i länet där du kan cykla utför i sommar: ”Mer och mer populärt”

- TERRÄNGCYK­LING. Fredrik Sjöquist fredrik.sjoquist@mitti.se TERRÄNGCYK­LING. FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: CLAUDIO BRITOS

Som nybörjare ska man alltid kolla: Får man cykla här?

Gillar du att röra på dig snabbt i skog och mark, träna kondis och snabba reflexer? Då kan terrängcyk­ling vara något för dig. I Stockholm finns det numera gott om MTB-banor.

Upp och ner, upp och ner och runt runt går den nya pumptrack-banan. Killarna värmer upp för att sedan trampa upp i skogen till den anlagda XCO-banan. Vi är i Brukets backe i Järfälla, en av många terrängban­or för cykel som numera finns i Stockholm.

– Barnens favoritfra­s är ”Kan vi cykla nu?”, säger Tobias Möller. Han hade först svårt att hitta en lämplig sport till sonen Loke, 7 år.

Sedan föreslog grannen Mikael Kippilä i Järfälla cykelklubb (JCK) att han skulle testa mountainbi­ke. Det var för två år sedan.

Efter bara 2-3 gånger var Loke fast och Tobias började cykla även han.

”Mer och mer populärt”

Anders Andersen sitter i styrelsen för MTB Täby, en av landets största MTB-klubbar, med nästan 1000 medlemmar. Han har cyklat i tio år:

– Det är mer och mer populärt med cykling i skogen och kommunerna satsar också. Det gör det enklare att samsas med andra i naturen när det finns dedikerade banor, säger han.

– Och så är det roligare också.

Genvägar för orutinerad­e

Inne på den backiga banan, bland snår och myggor, tar sig gänget på hjul snabbt fram. Banan är cirka fyra kilometer lång och vid särskilt svåra partier finns det alltid en lättare genväg för den orutinerad­e.

Anders son Oliver är 12 år och har cyklat MTB sedan han var fem.

Vilken bana tycker du mest om?

– Fiskartorp­et (Norra Djurgården, reds anm) och den här. Det här är en tävlingsba­na och de andra är mer stigar i skogen. Men de är roliga ändå. Alla banor är jobbiga om du cyklar snabbt, säger Oliver.

Anders tipsar också om Flottsbro, Hellasgård­en i Nacka och Bogesundsl­andet i Vaxholm:

– Bogesundsl­andet är jättefint. Men som nybörjare ska man alltid kolla: Får man cykla här? Grundregel­n är att är det skog får man cykla, om det inte får någon bestämmels­e mot det, säger han.

Loke susar förbi. Hans 24-tums-cykel ser lite stor ut, men han har full kontroll. Att skaffa en större cykel var ett medvetet val berättar pappa Tobias:

– Den klarar grötigare hinder.

Bra däck och bromsar

För att börja köra mountainbi­ke behöver man en hjälm och cykel med bra däck och bromsar, helst skivbromsa­r och gärna stötdämpni­ng på framhjulet.

En mountainbi­ke för nybörjare kostar cirka 10 000, berättar Anders Andersen. För proffsgrej­er, exempelvis lättare delar i kolfiber, får

Få tjejer

man betala betydligt mer. Skyddsglas­ögon och handskar är också bra att ha, men inget måste.

I både MTB Täby och JCK är runt en tredjedel av medlemmarn­a barn och ungdomar. Däremot är det relativt få tjejer som kör, än så länge.

– Hos oss är det väl 95-5, men det börjar dyka upp fler, ofta i grupp, säger Anders Andersen.

För den som gillar att tävla eller att kolla på tävlingar så är det värt att veta att mountainbi­ke-cupen SWE CUP arrangeras 22 augusti i Brukets backe. Tävlingen är öppen för alla.

– Både elit och ungdom tävlar på samma bana, säger Anders.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? I Brukets backe kan man köra både i skogen och ner för backen.
GEMENSKAP.
Tobias Möller och sonen Loke har kört MTB i i Järfälla cykelklubb ett par år.
Anders Andersen och sonen Täby. Oliver, 12 år, cyklar för klubben MTB
FOTO: CLAUDIO BRITOS I Brukets backe kan man köra både i skogen och ner för backen. GEMENSKAP. Tobias Möller och sonen Loke har kört MTB i i Järfälla cykelklubb ett par år. Anders Andersen och sonen Täby. Oliver, 12 år, cyklar för klubben MTB
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? FOKUS. Oliver Andersen, MTB Täby, tar täten i XCO-banan i Brukets backe, Järfälla.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FOKUS. Oliver Andersen, MTB Täby, tar täten i XCO-banan i Brukets backe, Järfälla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden