Mitt i Rinkeby

… och så håller du träet i fint skick

- Hannes Holmström tema@mitti.se

Om trallen börjat se lite vissen ut kan det vara läge för en tvätt. Men räcker såpa och vatten, eller vad är bästa sättet? Svenskt Trä tipsar om hur du ger trädäcket bästa möjliga förutsättn­ingar.

- Det finns en rad olika sätt att rengöra sin uteplats på men en grundregel är att fundera på hur smutsig ytan faktiskt är. De flesta vill att det ska gå snabbt och smärtfritt, och det bästa tipset blir därför att rengöra ofta. Rengör du några gånger varje säsong så behöver det inte ta så lång tid, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och handel på Svenskt Trä, i ett pressmedde­lande.

Även sommaren 2021 ser ut att bli en hemester för många, vilket lär öka tiden som spenderas på altaner och trallbeklä­dda balkonger runt om i landet. För att slippa bli smutsig om fötterna kan det räcka med att tvätta en inte alltför smutsig trall med såpa och vatten, eller vatten och luft, tipsar Svenskt Trä.

Högtryckst­vätta med måtta

Om smutsen är envis och ingrodd kan en högtryckst­vätt användas, men med lagom hårt tryck för att undvika att trallens yta skadas.

– Att tvätta med högtryckst­vätt kan verka som en smidig lösning men jag ser ofta att man använt alldeles för högt tryck i strålen. Trallen förstörs och det leder i många fall till stickor i fötterna resten av sommaren. Lågt tryck och gärna i kombinatio­n med en roterande borste fungerar bäst, säger Johan Fröbel i ett pressmedde­lande.

Läs fler tvättips på: byggbeskri­vningar.se.

Att tvätta med högtryckst­vätt kan verka som en smidig lösning men jag ser ofta att man använt alldeles för högt tryck i strålen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TVÄTT. En högtryckst­vätt kan göra stor skillnad på trall med ingrodd smuts.
FOTO: MOSTPHOTOS TVÄTT. En högtryckst­vätt kan göra stor skillnad på trall med ingrodd smuts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden