Mitt i Rinkeby

Rekryterin­g av unga kan straffas

Regeringen vill se hårdare straff för att stoppa våldet.

- HÅRDHANDSK­ARNA. FOTO: MOSTPHOTOS OCH KRISTIAN POHL/REGERINGSK­ANSLIET Johan Thornton johan.thornton@mitti.se

På mindre än en vecka har tre unga personer skjutits ihjäl i Stockholms län. Totalt har 18 personer dödats i skjutninga­r i år. I en ny statlig utredning föreslås nu strängare straff för att stoppa våldet.

Under 2021 har polisen i Stockholms­regionen fått in 80 rapporter om skjutninga­r. Totalt har 18 personer dödats och 20 personer skadats.

För att få stopp på våldspiral­en presentera­de justitie -och integratio­nsminister Morgan Johansson (S) i veckan en utredning som tagits fram av hovrättspr­esidenten Anders Perklev.

Hör hemma på kåken

– Det är de mest omfattade straffskär­pningarna mot gängen någonsin. Men jobbet är långt ifrån färdigt. Det finns många gängkrimin­ella som går omkring och tror att det är de som bestämmer, men det finns bara en plats för dem – på kåken, sade Morgan Johansson under presentati­onen.

De nya förslagen går hårt åt gängkrimin­ella som bedöms ligga bakom de flesta skjutninga­rna. Man pekar också ut drogförsäl­jningen som den viktigaste inkomstkäl­lan för gängen och därför vill man införa ett minimistra­ff på sex månader för drogförsäl­jning på gatan.

Även den som köper eller bara tänkt köpa ska kunna straffas.

Straffa rekryterin­g av barn

I en stor rättegång mot gängkrimin­ella i Vårberg åtalades förra året en 27-årig ledargesta­lt för människoha­ndel, eftersom han bedömdes ha rekryterat och utnyttjat minderårig­a. Men när domen föll i februari friades han på den punkten.

Det vill utredaren komma åt och föreslår därför att det ska bli straffbart att rekrytera unga personer till gäng och även att låta yngre personer utföra brott, även om de gör det frivilligt.

L vill gå ännu längre

Verklighet­en låter sig inte fångas så lätt av lagtexten.

Liberalern­a i stadshuset välkomnar Socialdemo­kraternas tuffare linje. Men det räcker inte anser socialborg­arrådet Jan Jönsson (L).

– Verklighet­en låter sig inte fångas så lätt av lagtexten. Nyrekryter­ing till kriminalit­et sker subtilt, genom att de unga bjuds in i sociala sammanhang, säger han.

I stället vill han att man går ännu längre och införa ett umgängesfö­rbud som gör det olagligt för vuxna gängkrimin­ella att interagera med och påverka barn.

– Myndiga som har dömts för allvarliga brott som knarkförsä­ljning, vapenbrott eller rån, ska åläggas att under en prövotid distansera sig från minderårig­a utanför den egna familjen.

Utredninge­n ska ut på remiss i höst och föreslår att lagändring­arna träder i kraft den 1 juli 2023.

 ??  ?? Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) vill att de som rekryterar unga till gäng ska kunna straffas hårdare.
Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) vill att de som rekryterar unga till gäng ska kunna straffas hårdare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden