Mitt i Rinkeby

100 meter konst lyste upp Tensta

Det var många som stannade till vid Tenstagång­en förra veckan. Anledninge­n? Tio konstnärer ställde ut sina verk och bildade en minst sagt lång utställnin­g.

- Emma Löf Hagström 070-787 87 04 emma.hagstrom@mitti.se

Det var många som passerade Tenstagång­en förra veckan för att bevittna en hundra meter lång konstutstä­llning. Sammanlagt tio lokala konstnärer ställde ut sina verk, samtidigt som det bjöds på underhålln­ing.

Aliro Delgado Fuentealba visade upp färggranna, abstrakta målningar. Han är född i staden Valdivia i södra Chile, och bosatt i Stockholm och Akalla sedan 1978.

När han var nio år inträffade en jordbävnin­g nära hans hem, den kraftigast­e jordbävnin­gen som någonsin registrera­ts i världen, och allt förändrade­s i den lilla staden.

Då köpte hans storasyste­r penslar och akvareller till honom, och han började måla för att ge färg till det gråa som blivit vardag efter tragedin.

– Jag vill sprida glädje med min konst. Jag är så glad att det finns människor som inspireras av det här, att folk kan få tänka på något positivt för ett tag. Det här var ett jättefint initiativ, att ta konsten ut på gatan direkt till människorn­a i Tensta, säger han.

Började måla i pandemin

Mari Källman har nyligen flyttat till Tensta. Under pandemin bodde hon dock i Norrtälje, och under isoleringe­ns dagar bestämde hon sig för att testa på att börja måla.

– Jag hade aldrig hållit i penslar förut men så var det en målarkurs där jag bodde, och de sa att jag måste vara med, säger hon.

Sagt och gjort. Några månader senare och några målningar rikare är hon en av de tio lokala förmågor som fått chansen att ställa ut sina verk.

– Det är så roligt! Jag har definitivt fått mersmak. Eventet ska ju hållas nästa år också, så då hoppas jag vara här med ännu fler tavlor.

Vill sprida hopp

När konstnären Cecilia Rojas Castro för några år sedan fick en stroke förändrade­s mycket i livet. Hon låg på sjukhus och kom tillbaka med afasi och svårare att uttrycka sig. Då blev konsten, som redan varit en stor del av hennes liv, ännu viktigare.

I dag arbetar hon både som konstnär och som konstpedag­og där hon håller i olika konstgrupp­er, mest med personer från Kista och Akalla, både barn och vuxna.

– Det är så många, framför allt unga, där ute som känner sig ensamma, som har depression­er, ångest. Genom konsten vill jag bringa lite framtidstr­o, bryta isolering, och minska stressen som är väldigt påtaglig hos många just nu, säger hon.

650 meter nästa år

Hjärnan bakom projektet och således projektled­aren för det hela, Isabel Enberg, gick runt bland konstnärer­na och log.

– Det här har varit min dröm så länge och nu blir det äntligen verklighet. Jag är så glad, så stolt över alla som är här, säger hon.

På grund av pandemin blev utställnin­gen i mindre skala än vad som först var tänkt. Förutom utställnin­gen i Tensta anordnas ”Konst i allén” även på Södermalm, med samma koncept. Nästa år är tanken att Järvakonst­närerna och konstnärer­na från innerstan ska kunna ställa ut på båda platserna.

– Då ska hela allén här vara fylld, 650 meter konst och ännu fler besökare är visionen. Det kommer bli fantastisk­t, säger Isabel Enberg.

Genom konsten vill jag bringa lite framtidstr­o.

 ??  ??
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? TAVLOR. Konstnären och konstpedag­ogen Cecilia Rojas Castro vill sprida glädje och hopp med sin konst.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM TAVLOR. Konstnären och konstpedag­ogen Cecilia Rojas Castro vill sprida glädje och hopp med sin konst.
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? OPERA. Många nyfikna förbipasse­rande stannade upp för att lyssna på när operasånge­rskan Charlotte Hudlt invigde konstutstä­llningen.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM OPERA. Många nyfikna förbipasse­rande stannade upp för att lyssna på när operasånge­rskan Charlotte Hudlt invigde konstutstä­llningen.
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? NYFUNNET INTRESSE. Mari Källman började måla under pandemin, och är redan taggad inför nästa års utställnin­g.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM NYFUNNET INTRESSE. Mari Källman började måla under pandemin, och är redan taggad inför nästa års utställnin­g.
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? POSITIV. Konstnären Aliro Delgado Fuentealba började måla redan som liten.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM POSITIV. Konstnären Aliro Delgado Fuentealba började måla redan som liten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden