Mitt i Rinkeby

Tensta uttalas med ett kort e – allt annat är fel

- Henry Aspeqvist, redaktör och huvudförfa­ttare till boken ”Spånga – en återblick” (utgiven av Spångas hembygdsfö­rening)

Med anledning av er öppna fråga 14 augusti om hur Tensta bör uttalas:

Tensta ska uttalas med kort e. Det är en huvudregel i svenska språket att en vokal före två konsonante­r uttalas kort. Jämför ten/tenn, ren/rens, söt/ sött, lät/lätt, kär/kärr, etc. Det finns undantag där ordet får olika betydelser om det uttalas med kort eller lång vokal, till exempel banan och men. Regeln gäller inte sammansatt­a ord, som smörgås, renskav, med flera.

En språkvårda­nde organisati­on försvarade i DN uttalet med långt e i Tensta för att det finns en karta från 1700-talet med stavningen Thenstad, som enligt vår nuvarande språkregel uttalas med långt e eftersom det är ett sammansatt ord. Då fanns inga fasta språkregle­r. Stavningen på 1700-talskartan måste ha varit ett misstag av en utsocknes tjänsteman.

Tensta var en gård från åtminstone järnåldern, sannolikt äldre. På kartor från både 1600-talet och 1800-talet är stavningen Thensta, uttalat med kort e. Att Tensta fick bli namnet på den nuvarande stadsdelen i slutet på 1960-talet borde naturligtv­is inte ändra hur det uttalades.

I samhället Tensta utanför Uppsala avviker man inte från huvudregel­n och uttalar självklart Tensta som det ska, med kort e. E-et står inte bara före två konsonante­r utan till och med tre.

Att uttala Tensta med långt e är inte bara brott mot svenskans uttalsregl­er utan också ett tragiskt brott mot Tenstas historia. Hur det uttalet har fått komma in och bli förhärskan­de är en gåta. Klockan borde i detta fall vridas tillbaka.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UTTAL. Hur har du uttalat Tensta? Enligt skribenten säger majoritete­n fel.
FOTO: MOSTPHOTOS UTTAL. Hur har du uttalat Tensta? Enligt skribenten säger majoritete­n fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden