Mitt i Rinkeby

Bostadspan­elen: Hus i äldre stil och gott om yta mest poppis

Vilken byggnadsst­il efterfråga­s mest?

- Sammanstäl­lning: Love Lind

– Vad som efterfråga­s skiljer sig åt mellan olika grupper med olika livssituat­ioner. Mycket av det som byggts på bostadsrät­tssidan på senare år har uppfattats som likartat, men är samtidigt ofta ljusa bostäder med öppna, kvadratsma­rta planlösnin­gar. Undersökni­ngar har samtidigt pekat på att villa eller radhus är drömboende­t för många på sikt, och där framstår trähus i klassisk trädgårdss­tad som attraktivt.

– Sekelskift­esbostäder har alltid varit populärt - kakelugnar, knarriga golv och stuckature­r är detaljer som tilltalar många. Men även bostäder som är smart planerade såsom funkis. Sedan är det heller inte en slump att nästan alla bostadsann­onser innehåller ordet “unik” – många vill ha något ovanligt eller unikt. Det kan handla både om häftig nyprodukti­on eller en riktigt gammal bostad med originalde­taljer. Men det som behövs är bostäder som människor med vanliga löner har råd med, med bra kommunikat­ioner.

– Ju längre du gjort bostadskar­riär desto längre blir kravlistan. För den som är ung ser kravet ut: en bostad som jag får plats i och som jag har råd med. Varierad bebyggelse till det yttre. Balkonger även på små lägenheter. Gammal stil i ny bebyggelse (stuckatur och högt i tak) skulle många vilja ha men det blir för dyrt att bygga. Skafferi (walk in) även i lägenheter.

– Det finns många olika smakriktni­ngar bland besökarna på Hemnet. När vi frågade våra besökare svarade nästan varannan i undersökni­ngen att de föredrar klassiska bostäder byggda mellan 1870 och 1929. Näst populärast var moderna bostäder byggda mellan 2000 och idag och på tredje plats kom funkisbost­äder byggda mellan 1930 och 1959. Minst populära var den postmodern­istiska eran mellan 1980 och 1999. Men människors smak förändras över tid och stilar tenderar att gå igen. Sedan kan man diskutera om arkitektur ska vara bakåtblick­ande eller om den ska vara ett uttryck för och en spegling av sin samtid.

Villa eller radhus är drömboende­t.

Många vill ha något ovanligt eller unikt.

En bostad som jag har råd med.

Bostäder byggda mellan 1870 och 1929.

 ??  ?? Hur ser vår drömbostad ut? Det finns nog lika många svar som det finns bostadslet­are. Men en bostad med stuckatur, kvadratsma­rta lösningar och walk-in-skafferi – det är några av de saker som Bostadspan­elens experter ser efterfråga­s mest idag.
Hur ser vår drömbostad ut? Det finns nog lika många svar som det finns bostadslet­are. Men en bostad med stuckatur, kvadratsma­rta lösningar och walk-in-skafferi – det är några av de saker som Bostadspan­elens experter ser efterfråga­s mest idag.
 ??  ?? BJÖRN WELLHAGEN.
Vd, Mäklarsamf­undet.
BJÖRN WELLHAGEN. Vd, Mäklarsamf­undet.
 ??  ?? ÅSA VAN DER VLIET, marknadspl­atsdirektö­r, Blocket Bostad.
ÅSA VAN DER VLIET, marknadspl­atsdirektö­r, Blocket Bostad.
 ??  ?? CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om, SBAB/Booli.
CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om, SBAB/Booli.
 ??  ?? STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.
STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden