Mitt i Rinkeby

De har fått kasta

 Mögel, fuktskador och vägglöss. Familjer på Sunnanbypl­an menar att de i flera år försökt få bukt med ohållbara boendesitu­ationer, men knappt fått någon hjälp från bostadsbol­aget Hembla. Nu börjar stämningen bli desperat. BOENDEMILJ­Ö. Stora klagomål på

-

I en tvåa, en trappa upp på Sunnanbypl­an 6 i Rinkeby, luktar det både unket av mögel och starkt av klor.

Här bor mamma Raghad, pappa Jaafar och barnen Zahar, 11, Mohammed, 9, och Ali, 5. Men trots 62 kvadratmet­er finns det endast en möbel i hela lägenheten: en våningssän­g i metall.

Resten har familjen tvingats slänga på grund av fuktskador, vägglöss och mögel, berättar Jaafar Kadhim. Det är bruna fläckar i taket, på väggar och på golven och köket är nedgånget och slitet.

– Mina barn undrar varför alla deras kompisar har möbler, men inte vi. Vi har inte ens ett matbord där de kan göra läxorna längre. Jag har försökt få hjälp så länge, vi börjar bli desperata, säger Jafaar.

Mögel förvärras

Jaafar och Raghad flyttade in i lägenheten för 16 år sedan. Från början trivdes de bra och allt fungerade, men för ungefär fem år sedan upptäcktes en vattenskad­a. Den åtgärdades då, men därefter har problemene­n eskalerat, enligt Jaafar, och efter att fastighets­bolaget Hembla tog över driften för ungefär tre år sedan har situatione­n varit i princip omöjlig, berättar han.

– Det är något fel här, det måste vara en större vattenskad­a i själva fastighete­n. Mögel fortsätter dyka upp, allt förvärras successivt, men Hembla åtgärdar det inte.

På grund av möglet och fukten har familjen drabbats av vägglöss och andra insekter som bosatt sig i lägenheten flera gånger de senaste åren. Anticimex har vid återupprep­ade tillfällen gjort insatser, men utan långvariga resultat.

– De säger att man nog måste göra en större renovering där man tar bort de skadade partierna för att få skadedjure­n att försvinna permanent, säger Jaafar.

Renovering höjer hyran

Han visar upp en anmälan som han gjort till Hembla, där han bifogar en rapport från Anticimex och bilder på de slängda möblerna, men enligt Jaafar har de inte fått någon återkoppli­ng in det.

– Jag har även ringt till Hembla flera gånger, jag har mejlat, men jag har inte fått

Mina barn undrar varför alla deras kompisar har möbler, men inte vi.

 ??  ?? TOMT.
För drygt ett år sedan tvingades familjen slänga sina möbler på grund av skador från fukt, mögel och skadedjur.
TOMT. För drygt ett år sedan tvingades familjen slänga sina möbler på grund av skador från fukt, mögel och skadedjur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden