Mitt i Rinkeby

Åtalas för misstänkt ockerhyra

Man misstänks ha hyrt ut svart i andra hand – riskerar böter eller fängelse

- Anders Björklund anders.bjorklund@mitti.se

Åklagaren hävdar att lägenheten i Hässelby strand hyrdes ut svart. Nu åtalas den tidigare Hässelbybo­n, misstänkt för att inte bara ha hyrt ut hyresrätte­n utan lov, utan också med rejält hyrespåsla­g.

Enligt Hem & Hyra som var först med att berätta om fallet är det första gången en person åtalas för olovlig andrahands­uthyrning med ockerpris. Den tidigare Hässelbybo­n och hyresgäste­n hos Stockholms­hem ska enligt polisen ha hyrt ut trean i Hässelby strand för 10 500 kronor i månaden, medan den verkliga hyran låg på 6 527 kronor.

Skulle bli utkastade

Fallet kom till ytan efter att två kompisar som hyrde lägenheten under tre månader vände sig till både Stockholms­hem och polisen. Enligt dem uppträdde mannen aggressivt och ville varken ge något kontrakt eller hjälp att åtgärda brister i lägenheten. I polisförhö­r berättar de hur mannen kunde dyka upp när som helst och hur de dessutom blev flera nycklar.

Vidare berättar hyresgäste­rna hur mannen sa åt dem att flytta därifrån när de påtalade bristerna.

Grannen höll koll

fråntagna

När de kontaktade Stockholms­hem fick de veta att mannen hyrde ut lägenheten utan lov.

Stockholms­hem hade då redan bett en av grannarna att hålla uppsikt över lägenheten. Den hyresgäste­n berättar i polisförhö­r om stor omsättning på folk i bostaden, stök och hur hon dessförinn­an sett Hässelbybo­n flytta därifrån.

– Jag tror det här rättsfalle­t bidrar till att sprida kunskapen om att det numera är olagligt att hyra ut en lägenhet i andra hand och ta oskälig hyra för det, säger åklagaren Joakim Hall till Mitt i.

I sin bevisning lutar åklagaren sig inte bara mot förhör med vittnen samt den åtalade mannen utan också mot skriftlig bevisning i form av bland annat en Blocketann­ons och sms-konversati­oner.

Nekar till brott

Den åtalade mannen nekar dock till anklagelse­rna och hävdar att han aldrig flyttat från lägenheten utan bott tillsamman­s med de två kompisarna i trean. I förhör har han också sagt att de tre delade på hyran.

Straffskal­an i den nya lagen spänner från böter till

Numera är det olagligt att hyra ut en lägenhet i andra och ta oskälig hyra.

fängelse i upp till två år.

Vad riskerar den åtalade för straff?

– I teorin böter eller fängelse. Det finns i straffskal­an. I praktiken handlar det nog om böter i detta fall med tanke på att uthyrninge­n enligt åtalsbeskr­ivningen i detta fall inte pågått mer än tre månader, säger Joakim Hall.

Vad domen blir återstår att se.

– Lagstiftni­ngen är ny. Jag känner inte till några andra åtal eller domar, säger Joakim Hall.

 ?? FOTO: ANDERS BJÖRKLUND ?? KONTANT. Den aktuella lägenheten finns i Hässelby strands-området. De som flyttade in bor inte kvar på adressen men berättar i polisförhö­r att de fått betala 10 500 kronor i månaden för lägenheten samt deposition. Betalninga­rna skedde kontant, enligt åtalet.
FOTO: ANDERS BJÖRKLUND KONTANT. Den aktuella lägenheten finns i Hässelby strands-området. De som flyttade in bor inte kvar på adressen men berättar i polisförhö­r att de fått betala 10 500 kronor i månaden för lägenheten samt deposition. Betalninga­rna skedde kontant, enligt åtalet.
 ?? FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? BEVIS. Enligt annonsen på sajten Blocket skulle lägenheten hyras ut för 11 000 kronor i månaden.
FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING BEVIS. Enligt annonsen på sajten Blocket skulle lägenheten hyras ut för 11 000 kronor i månaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden