Mitt i Rinkeby

Bostadspan­elen: Så ökar du smartast värdet när du ska sälja

Vilka investerin­gar i bostaden är bäst att göra när det är dags för visning?

-

BJÖRN WELLHAGEN.

Vd, Mäklarsamf­undet.

De viktigaste investerin­garna är de som leder till en hög allmän standard.

– De investerin­gar som brukar få störst effekt vid en försäljnin­g är sådana som alla spekulante­r kan dra nytta av, som en tvätt- eller diskmaskin.

– Investerin­gar som kanske kräver ett specialint­resse, som exempelvis vinförvari­ng eller särskilda belysnings­lösningar, är mer beroende av vilka spekulante­r som finns.

– De viktigaste investerin­garna är de som leder till en hög allmän standard i lägenheten och som gör den lätt att leva i.

EBBA ROSENCRANT­Z. Pressansva­rig, Blocket Bostad.

Den som köper kommer antagligen ändå att vilja renovera i sin egen stil.

– Det lönar sig att se till att bostaden är i bra skick, men renovering­ar som ändrar karaktären och inte går ihop med bostadens byggår brukar inte vara en bra idé.

– Att lägga en massa pengar på att renovera bara för att sälja brukar inte heller vara smart. Den som köper kommer antagligen ändå att vilja renovera i sin egen stil.

CLAUDIA WÖRMANN.

Boendeekon­om, SBAB/Booli.

Renovera efter din egen plånbok och se till att bostadens alla rum är i ungefär samma skick.

– Det kan jag inte svara på tvärsäkert. Det räcker med att flera personer vill ha samma bostad och så är budgivning­en igång. Då vet man inte efteråt om det var den där braskamine­n, den nybyggda verandan eller läget som påverkade intresset och därmed priset.

– Finns det ett rum som är i sämre skick, åtgärda det.

– Se till att taket är tätt och ytskikten okej. Det finns ingen anledning att tokrenover­a om du har ett fint hem. Så med det sagt, renovera efter din egen plånbok och se till att bostadens alla rum är i ungefär samma skick.

STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.

Mäklare har väldigt god kunskap om vilka investerin­gar som är vettiga.

– Smaken är som bekant olika och om man renoverar hemmet utifrån en smak som inte delas av många andra kan det vara så att man inte får tillbaka den investerin­gen vid en försäljnin­g. Så även om man älskar lila kanske man ska välja en annan färg på kaklet om syftet är att maximera försäljnin­gspriset. Hur mycket man får tillbaka på en investerin­g beror också på hur tidsnära den är i förhålland­e till försäljnin­gen. Saker som bergvärme eller vitvaror har en teknisk livslängd medan det till viss del går trender i vad folk uppskattar med ett kök eller badrum.

– Mäklare har väldigt god kunskap om vilka investerin­gar som är vettiga ur ett försäljnin­gsperspekt­iv så det kan vara klokt att lyfta luren och ringa till någon som är verksam i ditt hemområde.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden