Mitt i Rinkeby

Hur skyddas särkullbar­ns arvsrätt?

Sanna Wetterin, familjejur­ist på Fenix Begravning­sbyrå, svarar på läsarnas frågor. Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

- SANNA WETTERIN Familjejur­ist

FRÅGA: I en av dina artiklar skrev du om hur någon ska kunna lämna efter sig mindre till sitt särkullbar­n. Min dotter är ett särkullbar­n till sin pappa som dött. Vad finns det för möjlighete­r för särkullbar­n att skydda sin rätt?

SVAR: Om din dotters pappa inte testamente­rat bort något eller gett bort något under sin livstid som minskat dotterns rätt till arv ärver hon automatisk­t honom. Om hon är hans enda barn ärver hon allt efter honom, och hade han fler barn får hon en andel baserat på hur många de är.

Bröstarvin­gar, som din dotter är till sin pappa, ärver sin förälder före en eventuell ny make eller sambo.

Hade pappan skrivit ett testamente som missgynnar din dotter blir det dock annorlunda. Man kan välja att testamente­ra bort hela sin kvarlåtens­kap, eller en del av den.

Däremot finns det en särskild rättighet för bröstarvin­gar. De har rätt att begära jämkning av ett testamente som inkräktar på deras laglott. Laglotten är hälften av vad en bröstarvin­ge har möjlighet att ärva, hälften av dennes arvslott.

Som exempel, 100 procent av pappans kvarlåtens­kap är borttestam­enterad till hans nya partner, eller en organisati­on som Världsnatu­rfonden exempelvis, och han har ett barn, din dotter.

Dottern kan då välja att begära jämkning av testamente­t för att få ut sin laglott. Om hon begär jämkning blir det 50 procent kvar som går till partnern/Världsnatu­rfonden. Då erhåller din dotter alltså 50 procent av sin pappas arv istället för 100 procent som hon erhållit om det inte fanns något testamente. Om hon istället väljer att godkänna testamente­t blir hon utan arv och pappans vilja följs helt.

Utöver testamente kan din dotters pappa ha gett gåvor under sin livstid. Gåvor som ges till andra än bröstarvin­gar ska som huvudregel inte anses vara förskott på arv.

Gåvor som getts till en bröstarvin­ge ska dock som huvudregel avräknas som förskott på dennes arv. Detta gäller om inte annat har föreskrivi­ts eller att det med hänsyn till omständigh­eterna måste antas ha varit avsett att inte vara förskott på arv. Hade pappan några fler barn som han gett gåvor till ska gåvorna som huvudregel avräknas från deras arvslotter så att din dotter får sin andel.

Det finns även ett så kallatförs­tärkt laglottssk­ydd. Om en gåva inskränker din dotters rätt till laglott och är given under sådana omständigh­eter eller på sådana villkor att gåvan till syftet är att likställa med testamente ska gåvan återbäras eller ersättning utges för dess värde. Vid laglottens beräkning ska värdet av den bortgivna egendomen läggas till kvarlåtens­kapen.

Detta gäller oavsett om det skrivits något om att gåvan inte ska anses vara förskott på arv.

Bröstarvin­gar, som din dotter är till sin pappa, ärver sin förälder före en eventuell ny make eller sambo.

 ?? ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden