Mitt i Rinkeby

Satsa på vårdcentra­ler i stället för nätläkare

- Talla Alkurdi (S) Sjukvårdsr­egionråd i opposition

357 miljoner försvann förra året från stockholma­rnas sjukvård till nätläkare. Det är pengar som kunde gått till fler allmänläka­re, sjuksköter­skor och undersköte­rskor på våra vårdcentra­ler, men som i stället försvann till appbolag. 357 miljoner är mer än vad Moderatern­a och det blågröna styret satsade på alla Stockholms­regionens vårdcentra­ler i sin senaste budget och inget annat än ett stort läckage från vård till marknad.

Det är de allra svårast sjuka patientern­a och inte minst äldre som drabbas när Moderatern­a ger nätläkare fritt spelrum. Snabba pengar ska tjänas i stället för att ge en trygg vård efter behov. Nätläkare förskriver till exempel allt mer psykofarma­ka till unga med psykisk ohälsa, i stället för att ge vård och behandling. Recept förnyas utan en ordentlig uppföljnin­g och kontroll av patientens hälsa samtidigt som en faktura skickas till skattebeta­larna.

Målgruppen är i grunden friska patienter. Flertalet forsknings­studier pekar just på att nätläkare riktar in sig på patienter som är unga och har god hälsa, eftersom det är där det går att göra vinst. Äldre och sjuka prioritera­s bort eftersom de kostar för mycket när vårdbolage­n får välja vilka patienter de vill ha.

Det är samtidigt inte konstigt att många vänder sig till nätläkare när det är svårt att få en tid på ens vårdcentra­l, eller när den jouröppna mottagning­en har tvingats stänga. Problemet är att Moderatern­a låter hundratals miljoner försvinna iväg till nätläkarna i stället för att ge vårdcentra­lerna tillräckli­gt med resurser för att ge vård. Personalen får en allt tuffare arbetsmilj­ö och allt sjukare patienter. Pengar går till de som ropar högst i stället för till de med störst behov.

Det är uppenbart att vi måste ta tillbaka kontrollen. Vården ska inte vara en lekstuga för riskkapita­lister, utan en trygghet den dag vi behöver den och en god arbetsplat­s för vårdperson­alen. I stället för att släppa iväg pengar till nätläkare vill vi rusta vårdcentra­lerna. Stockholma­rna ska få en fast namngiven läkare som de kan ringa i stället för en anonym appläkare. Mer vård ska finnas även på kvällar och helger även utanför Stockholms innerstad och självklart ska det gå att få råd och stöd digitalt. Det går att göra, om vi vågar prioritera vårdcentra­len före appbolagen.

Genom att ta tillbaka den demokratis­ka kontrollen över sjukvården kan vi se till att stockholma­rna får vård i tid och efter behov, i stället för nya marknadsex­periment.

Nätläkare riktar in sig på patienter som är unga och har god hälsa för att kunna göra vinst.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RUSTA VÅRDCENTRA­LERNA. ”I stället för att släppa iväg pengar till nätläkare vill vi rusta vårdcentra­lerna”, skriver Talla Alkurdi (S), sjukvårdsr­egionråd i opposition. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS RUSTA VÅRDCENTRA­LERNA. ”I stället för att släppa iväg pengar till nätläkare vill vi rusta vårdcentra­lerna”, skriver Talla Alkurdi (S), sjukvårdsr­egionråd i opposition. Genrebild.
 ?? ??
 ?? ?? Talla Alkurdi, sjukvårdsr­egionråd i opposition (S).
Talla Alkurdi, sjukvårdsr­egionråd i opposition (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden