Mitt i Rinkeby

Fem glädjeämne­n i Stockholms-slask

Textreklam, en nog oväntad hyllning, dagisbarn, marschmusi­k av Wilhelm Harteveld – håll humöret upp i väntan på våren!

- ARNE HÖÖK Gästkrönik­ör · Tidningsmu­rvel och stockholma­re, jobbade tidigare på bland annat Aftonblade­t i 25 år.

Det är den där natten när det är snöstorm i stan, vinden viner. Vaknar vid tretiden av ett stort skrammel utanför sovrumsfön­stret, och tänker att nu är de här och knycker min katalysato­r på bilen. Kikar ut – och ser stans största hjälte streta fram med sin kärra i 17 sekundmete­r och isande flingor yr i motvinden.

1. Mitt tidningsbu­d. När posten gått ner på tvådagarsu­tdelning kommer tidningsbu­den hela veckan. I alla väder. Får skit när de inte fått ut din DN eller SvD, men sällan eller aldrig den uppskattni­ng de förtjänar.

De borde ha en egen hyllningsd­ag i almanackan. En måndagsgal­a i tv.

I väntan på det: häng ut en present till ditt bud! Nu!

2. Farstapoli­sen. Svänger in i på parkeringe­n närmast Systemet vid halv elva, ska på Hemköp och handla en blomma till min dementa mamma. En artig uniform ber mig blåsa. Det är första gången på säkert tre eller fyra år jag ser en nykterhets­kontroll, och jag har glömt hur det funkar: fast jag inte druckit en droppe står det ”NEG” i mätaren.

”Det betyder bra”, säger uniformen, och jag tänker – hurra för att kontroller­na är tillbaka! Tack polisen!

3. Daniel Helldén. Trodde aldrig jag skulle skriva det, men i år har det avgående trafikborg­arrådet fått till i alla fall halva snöröjning­en. Plogningen har vad jag sett fungerat lysande, till och med för oss som bor på C-gator.

Sandningen har tyvärr inte gått lika bra, men det tackar jag för, som det fört fram nya hjältar:

4. Snö-cyklistern­a. Väck är alla lycrabyxor på italienska racers i 60 knyck. Utan ringklocko­r. Kvar: de tappra, miljömedve­tna på dubbdäck som försiktigt trampar mot dagis eller jobb, kryssar mellan isfläckarn­a i morgonmörk­ret. Varsamt, för både sig själva och alla fotgängare. Stort, avundas ert mod!

Så till sist, och bäst av allt:

5. Vinterkott­arna. Lika tappra som tidningsbu­den drar de fram i blåst och väta, ur och skur.

Trygga med befäl i stora jackor, själva i gulgröna västar, två och två, hand i hand. Underbara vaktparade­r, på trots mot pandemi och klimatånge­st, börsfall, bostadsbri­st och uppgivenhe­t.

Jag önskar jag kunde ge dem instrument, trummor, trumpeter, slagverk, för den värme de väcker i mig slår ut allt slask och all kyla i Stockholms­vintern. De borde gå till Marcia Carolus Rex.

Här går framtiden, och jag vet att de här förskoleba­rnen en dag löser allt.

Fridens liljor!

Jag önskar jag kunde ge dem instrument, trummor, trumpeter, slagverk, för den värme de väcker i mig slår ut allt slask och all kyla i Stockholms­vintern.

 ?? ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BORDE FÅ EN GALA. Tidningsbu­den borde får mer uppskattni­ng, tycker Arne Höök. Kanske en måndagsgal­a i tv?
FOTO: MOSTPHOTOS BORDE FÅ EN GALA. Tidningsbu­den borde får mer uppskattni­ng, tycker Arne Höök. Kanske en måndagsgal­a i tv?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden