Mitt i Rinkeby

15-åriga Ayla springer och hoppar rakt in i världselit­en

Talangen i Turebergs FK redan redo att konkurrera med seniorer  Kistabon Ayla Hallberg Hossain, 15, har vunnit allt som går att vinna när hon tävlat mot jämnåriga. Nu börjar supertalan­gen kunna mäta sig även med landets bästa seniorer.

- Tomas Stark 070-6025483 tomas.stark@mitti.se

Jag har höga mål och ambitioner, fast vissa väljer jag att hålla för mig själv.

– Att tävla med de vuxna ger de bästa resultaten för mig, och jag kommer ändå räknas som vuxen snart, säger Ayla.

Det är strax dags för Turebergs Explosiva i Sollentuna friidrotts­hall, en tävling som är en bra ögonblicks­bild av Aylas friidrotts­karriär just nu. Hon ska tävla både mot hyfsat jämnåriga (i F17 på 60 meter häck) och mot seniorer (200 meter).

Ayla har påbörjat uppvärmnin­gen inför häckloppet, men har inga problem med att pausa för att svara på frågor och låta sig fotografer­as på sprintbana­n i hallens mitt.

Det är tydligt att hon är trygg i miljön, och hon utstrålar ett avspänt lugn medan allt fler tävlande dyker upp och speakern hälsar välkomna.

– Fast jag är alltid nervös när det är tävling. Det är bra att vara lite nervös tror jag, då går det som bäst, säger Ayla.

Hon hade testat dans och gymnastik när hon började med friidrott i Turebergs FK för åtta år sedan. Det dröjde inte länge förrän hennes rum hemma i Kista började fyllas av medaljer och pokaler.

Världsreko­rd som 12-åring

Klubbrekor­d efter klubbrekor­d rök och i december 2019 slog hon världsreko­rd för 12-åringar då hon klarade 1,77 i höjdhopp.

– Det var superkul att slå det, men det var länge sedan nu. Det har ingen stor betydelse, jag var så ung, säger Ayla.

Just nu är det i stället längdhopp som går bäst. Ayla har slagit sitt rekord gång på gång och i en tävling för ett par veckor sedan mätte hennes hopp hela 6,37. Det är tredje längst genom tiderna i klassen U19 och näst längst av alla i Sverige i år – endast Khaddi Sagnia har hoppat längre.

– Det går lite i perioder vad som går bäst, och det känns positivt eftersom jag tränar så många grenar, säger Ayla.

Tränar också mångkamp

Utöver hopp- och sprintgren­ar tränar hon även mångkamp. Totalt blir det fyra eller fem träningar i veckan.

Målet för årets säsong är ungdoms-EM i Israel och ungdoms-OS i Slovakien i sommar. När det gäller mer långsiktig­a förhoppnin­gar är Ayla mer förtegen.

– Jag har höga mål och ambitioner, fast vissa väljer jag att hålla för mig själv. Men jag vill bli så bra jag kan, hålla mig skadefri och bara fortsätta så får vi se vad som händer. Jag vill också inspirera andra att börja med friidrott. Jag är ambassadör för En frisk generation och jag vill få fler i rörelse.

Aylas mamma Methela kommer rusande. Hög tid att börja värma upp ordentligt inför häckloppet, tycker hon.

– Ja, jag har redan börjat, suckar Ayla.

En stund senare flyger hon fram och vinner F17-klassen i 60 meter häck med bred marginal på nytt personbäst­a, 8,62. Lika bra går det på 200 meter, där Ayla tävlar mot seniorer. Ny klar seger, över två sekunder före tvåan, och nytt pers med 24,25.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? UPPVÄRMNIN­G. Ayla Hallberg Hossain är alltid lite nervös inför tävling, men det märks inte när hon förbereder sig inför 60 meter häck i Turebergs Explosiva hemma i Sollentuna friidrotts­hall.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN UPPVÄRMNIN­G. Ayla Hallberg Hossain är alltid lite nervös inför tävling, men det märks inte när hon förbereder sig inför 60 meter häck i Turebergs Explosiva hemma i Sollentuna friidrotts­hall.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? FUNDERAR. Ayla Hallberg Hossain har möjlighet att börja på friidrotts­gymnasiet i Sollentuna i höst, men hon har inte bestämt sig.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FUNDERAR. Ayla Hallberg Hossain har möjlighet att börja på friidrotts­gymnasiet i Sollentuna i höst, men hon har inte bestämt sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden