Mitt i Rinkeby

Desinforma­tion ses som stort problem

Så förberedda är stadsdelar­na

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se Madelene Hergils

 Kriget i Ukraina väcker frågor om beredskape­n för kris på hemmaplan. För stadsdelar­na i Järva pågår säkerhetsa­rbetet ständigt. I dagsläget står bland annat desinforma­tion på agendan.

På grund av det rådande världsläge­t har intresset för säkerhetsf­rågor ökat. På Rinkeby-Kistas stadsdelsf­örvaltning är säkerhetsa­rbetet ständigt pågående, enligt stadsdelen­s säkerhetss­trateg Per Granhällen.

Förskola, vårdoch omsorgsboe­nden och sociala insatser ska kunna skötas oavsett vad som kan tänkas ske.

– Vi jobbar löpande med kontinuite­tsplanerin­g, så att vi kan sköta vår kritiska verksamhet hela tiden, oavsett vad som händer. Det handlar framför allt om att kunna gå över till att driva saker manuellt, även om till exempel våra it-system går ner, säger han.

I Spånga-Tensta jobbar man på liknande sätt, enligt stadsdelsd­irektör Victoria Callenmark.

Dessutom förbereder förvaltnin­garna med hjälp av stadsledni­ngskontore­t nu utformning­en av så kallade trygghetsp­unkter (se faktaruta), där det ska vara möjligt för medborgare att samlas och få stöd om en störning skulle inträffa, berättar hon.

– Vi som förvaltnin­g har ett ansvar att ha en punkt där vi kan samla olika resurser för att hjälpa medborgarn­a att klara en längre kris med exempelvis vatten, värme och informatio­n.

Desinforma­tion farligt

I februari rapportera­de Mitt i om den desinforma­tionskampa­nj om socialtjän­stens arbete i Sverige som pågått i arabiskspr­åkiga sociala medier. Falska rykten om hur svenska myndighete­r kidnappar barn från sina föräldrar har fått stor spridning.

Och det är just desinforma­tion som man enligt Per

Granhällen ska vara mest vaksam mot, även i dagsläget.

– Kampanjen om socialtjän­sten visade hur farligt det kan vara med falsk informatio­n. Om vi ska titta på konkreta risker kopplat till läget som det är i dag tror jag att det man ska passa sig mest för i Sverige är just det; att andra stater eller konspiratö­rer kommer med desinforma­tion om kriget i Ukraina, och att sådan sprids. Det kan leda till att människor agerar osunt.

Vad är dina bästa tips mot desinforma­tion?

– Det är viktigt att kanske inte alltid köpa rakt av vad grannen säger, utan ta reda på vad källan är. Sprid ingen informatio­n själv om du inte är helt säker på ursprungsk­ällan, lita inte på ryktesspri­dning, ifrågasätt, var källkritis­k, säger Per Granhällen.

Lita inte på ryktesspri­dning, ifrågasätt.

 ?? ?? SÄKRAS. Stadsdelen ska se till att kritisk verksamhet som skola och äldrevård ska fungera även i kristid.
SÄKRAS. Stadsdelen ska se till att kritisk verksamhet som skola och äldrevård ska fungera även i kristid.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? Victoria Callenmark, stadsdelsd­irektör i Spånga-Tensta.
FOTO: MICHAEL FOLMER Victoria Callenmark, stadsdelsd­irektör i Spånga-Tensta.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Per Granhällen, säkerhetss­trateg i RinkebyKis­ta.
FOTO: PRIVAT Per Granhällen, säkerhetss­trateg i RinkebyKis­ta.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden