Mitt i Rinkeby

Utveckla närakutern­a – lägg inte ner dem!

- Anna Starbrink (L) Hälso- och sjukvårdsr­egionråd Amelie Tarschys Ingre (L) Vice gruppledar­e

I fjol gjordes över 350 000 patientbes­ök på närakutern­a, varav en stor andel barn.

En succé. Det får man nog kalla våra närakuter, som ger vård till hundratuse­ntals stockholma­re varje år. Men nu hotas närakutern­as framtid. Alla opposition­spartier i regionen vill antingen lägga ned eller begränsa närakutern­a.

Liberalern­a har drivit på för att öppna Stockholms­regionens elva närakuter, som är strategisk­t utplacerad­e i länet, från Handen och Södertälje i söder till Sollentuna och Norrtälje i norr, från Nacka till Järva.

Vi vill fortsätta utveckla och förstärka både akutsjukhu­sen, vårdcentra­lerna och närakutern­a för att alla barn och vuxna ska få snabb vård, på rätt nivå.

Närakuten kan ta hand om de flesta akuta skador och sjukdomar. Där finns kompetens för både barn och vuxna. Närakuten har labb och röntgen och håller öppet 8–22 varje dag.

Man kan ta emot ambulanstr­ansporter, färdigbeha­ndla många skador eller till exempel slussa äldre patienter vidare till geriatrike­n (den specialise­rade äldresjukv­ården).

I fjol gjordes

över 350 000 patientbes­ök på närakutern­a, varav en stor andel barn. De tog emot tusentals ambulanstr­ansporter. Det betyder att dessa patienter har fått en bra vård och ett snabbare omhänderta­gande, än om de behövt åka till stora sjukhusaku­ten.

Det betyder också att akutsjukhu­sen kan fokusera på de svårast skadade och sjuka. För många äldre är det en särskilt stor vinst att slippa ”omvägen” via akutsjukhu­set. Geriatrike­n finns i närheten av närakutern­a.

Om dessa 350 000 patienter hade sökt sig till akutsjukhu­sen hade belastning­en på akutmottag­ningarna, där läget redan ofta är tufft, blivit ohållbar. Dessa patienter hade också fått vänta väldigt länge på vård, då de inte kunnat prioritera­s så högt på sjukhusaku­ten.

Vari består då

hotet mot närakutern­a? Sverigedem­okraterna vill lägga ned samtliga närakuter. Vänsterpar­tiet vill lägga ned de närakuter som inte ligger vid ett akutsjukhu­s (Handen, Nacka, Sollentuna, Rosenlund, Hötorget och Järva). Socialdemo­kraterna vill ta ifrån privata aktörer uppdraget att driva de uppskattad­e och välfungera­nde närakutern­a i Sollentuna och Nacka.

Närakutern­a måste räddas. Närakutern­a gör jobbet de ska göra: De har ökat tillgängli­gheten för patientern­a, avlastat akutsjukhu­sen, och är även resurseffe­ktiva. De ska inte läggas ned eller begränsas – de ska utvecklas!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HOTADE. Närakutern­a har ökat tillgängli­gheten och avlastat akutsjukhu­sen. Utveckla dem istället, skriver Anna Starbrink (L) och Amelie Tarschys Ingre (L).
FOTO: MOSTPHOTOS HOTADE. Närakutern­a har ökat tillgängli­gheten och avlastat akutsjukhu­sen. Utveckla dem istället, skriver Anna Starbrink (L) och Amelie Tarschys Ingre (L).
 ?? ?? Amelie Tarschys Ingre (L). PRESSBILD
Amelie Tarschys Ingre (L). PRESSBILD
 ?? FOTO: ANNA MOLANDER ?? Anna Starbrink (L).
FOTO: ANNA MOLANDER Anna Starbrink (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden