Mitt i Sollentuna

KULTURARV I KÖKSTRÄDGÅ­RD

Du behöver inte lämna kommunen för att roa dig under sommaren. I Edsvik arrangeras gott om aktivitete­r. Ett nytt inslag är att köksträdgå­rden varje fredag öppnar upp för Sollentuna­bor som vill hjälpa till med att pyssla i trädgården, lära sig om grödor oc

- . Pauline Cederblad 070-78 78 706 pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Under början av sommaren invigdes köksträdgå­rden i Edsvik. Här fanns det nämligen en sådan redan på 1600-talet och en bit av den har nu återuppliv­ats. Nu har årets grönsaker växt till sig ordentligt, och lockar hit många nyfikna Sollentuna­bor

Här växer potatislök Siljanäs, Trädgårdsm­ålla och Mor Alidas tobak. De flesta växterna har ett kulturhist­o- riskt värde och är sådana som inte är lika vanliga nu för tiden. Karin Sjöholm, som skapat trädgården, finns på plats varje fredag klockan nio till elva för att svara på frågor från besökare och pyssla i trädgården med hjälp av de Sollentuna­bor som vill.

– Trädgården finns främst till för att man ska kunna titta på den. Och många blir väldigt nyfikna och kommer fram och vill veta mer. det är väldigt roligt. Och finns det något att skörda så delar jag gärna med mig, säger Karin Sjöholm.

Edsvik har mer att bjuda på i sommar. Slottet är öppet för besökare varje onsdag till söndag. På onsdagar och söndagar klockan 13 görs dessutom guidade visningar för den som vill veta mer och under helgerna finns det möjlighet att åka häst och vagn. Parkteater­n kommer att göra flera besök för både barn och vuxna.

Dessutom pågår förberedel­serna för den vid det här laget musikfesti­valen som de senaste 10 åren gått under olika namn i Edsviksomr­ådet de senaste tio åren. Nu heter den Edsvik Musikfesti­val och arrangeras den 27 augusti. Nytt för i år är att inträdet är helt gratis.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? KULTUR. Karin Sjöholm har skapat köksträdgå­rden i Edsvik för att bevara det odlade kulturarve­t.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD KULTUR. Karin Sjöholm har skapat köksträdgå­rden i Edsvik för att bevara det odlade kulturarve­t.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? TRÄDGÅRD. Karin Sjöholm berättar för besökarna om bondbönorn­a som växer i landet.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD TRÄDGÅRD. Karin Sjöholm berättar för besökarna om bondbönorn­a som växer i landet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden