Mitt i Sollentuna

Jagar pokémons i Edsbergspa­rken

Pokémon Go är ett nytt mobilspel som spridit sig som en löpeld över världen den senaste tiden. Även i Sollentuna syns spelare promenera runt med sina telefoner i jakten på pokémons. Edsbergspa­rken sägs vara bästa platsen att spela på.

- Pauline Cederblad 070-78 78 706 pauline.cederblad@direktpres­s.se

Sollentuna­killarna Jesper Ågren, Sebastian Munthe, Anton Bernell och Isac Westford Stadell spelar alla Pokémon Go. Bästa platsen i närheten tycker de är Edsbergspa­rken. Här finns det gott om landmärken, som statyer, där förbipasse­rande spelare kan plocka upp ägg och fylla på med utrustning.

– Det är så många som spelar det här redan. Det är helt galet. Vi har varit i Edsbergspa­rken flera gånger. Där det är många som rör sig är det bäst att spela, säger Isac Westford Stadell.

– Egentligen är vi ”gamers”. Vi tycker om att spela. Det här är ett spel där man måste gå runt och det är skönt faktiskt. Vi har gått hur mycket som helst – minst en mil varje dag de senaste dagarna. Men man tänker inte på det som att vara ute och gå. Man känner bara i slutet av dagen att man är trött i benen, säger Jesper Ågren och skrattar.

Spelet har redan blivit ett socialt fenomen. Uppe vid konsthalle­n brukar det numera samlas Sollentuna­bor för att spela. Där finns det ett ”gym” i spelet där man kan utmana andra.

– Det är jättekul. Det samlas folk där och spelar och snackar med varandra. Vi har träffat så mycket nya människor. Man har ju något gemensamt och kan bara börja prata, säger Anton Bernell.

De flesta som är mellan 20 och 35 år känner nog igen pokémons från uppväxten då figurerna var populära i både i form av spel och tv-serie.

– Folk tycker nog att det är roligt att det är lite nostalgisk­t. Nästan alla känner igen pokémon. Samtidigt har det inte funnits något liknande förut, att spel kombineras med verklighet­en. Det öppnar nog upp för fler liknande spel i framtiden, tror Anton Bernell.

För att lyckas i spelet kan man behöva gå långa sträckor. De mest värdefulla äggen kläcks först efter 10 kilometers promenad eller cykling. Åker man bil känner spelet av det, och det räknas inte. Samtidigt bidrar det till att fler vistas utomhus – något som killarna ser kan vara positivt ur trygghetss­ynpunkt.

– Vi går runt på platser där det annars inte är så mycket folk som rör sig. Och man märker att många fler rör sig utomhus över huvud taget. Det är bra, tycker Anton Bernell.

Man har ju något gemensamt och kan bara börja prata.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? SPELARE. Killarna ”ägde” gymmet på Stallbacke­n fram till den här morgonen när en bättre spelare tog över det. När Vi i Sollentuna träffar dem är de på väg för att ta tillbaka det.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD SPELARE. Killarna ”ägde” gymmet på Stallbacke­n fram till den här morgonen när en bättre spelare tog över det. När Vi i Sollentuna träffar dem är de på väg för att ta tillbaka det.
 ??  ?? APP. I appen Pokémon Go kommer det upp en karta i vilken olika pokémons dyker upp.
APP. I appen Pokémon Go kommer det upp en karta i vilken olika pokémons dyker upp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden