Mitt i Sollentuna

”Omöjligt att ta bort alla alger”

Rensningsa­rbete av gulgröna trådalger på sjön Ravalen satte i gång förra veckan. Prioriteri­ngen var att rensa badplatsen och viken i norra delen av sjön.

- Felicia Karlsson

– Vi har tagit prover och vattenkval­itén är bra, säger Rikard Dahlén, naturvårds­chef, trafik- och fastighets­kontoret.

Enligt Sollentuna­bornas upplevs Ravalen som ofräsch och obrukbar. De menar att även om algerna inte är farliga vill de inte bada i dem. I juni rensades en del av Ravalen, men två dagar senare var det lika tätt av alger igen.

– Det beror på vinden hur algerna rör sig. Efter- som de ligger och flyter på vattenytan och inte är rotade i botten av sjön rör de sig när det blåser, Rikard Dahlén.

Det är gulgröna trådalger som tagit över Ravalen och flyter upp till ytan när de vissnat. Solen är gynnsam för deras tillväxt och våren ha bjudit på mycket sol vilket kan vara anledninge­n till att algerna förökat sig. De är ofarliga och har inte påverkat vattnets kvalité.

– Ravalen är en grund sjö med klart vatten på ungefär två meters djup, det gör att solen når ända ner till botten och växterna. Att ta bort alla alger på sjön är omöjligt menar Rikard Dahlén. Det skulle kunna rubba ekosysteme­t i Ravalen och påverka andra växter som är bra för sjön.

– Nu har vi fått bort det mesta och det ska inte växa mer alger, men de som redan finns kan driva in mot stranden. Vi ska försöka hålla algerna begränsade. Är det alger man kan kratta från stranden är det lugnt, vi har personal till det. Blir det större volymer får vi ta in båtarna som rensar igen. Det ska inte växa mer alger, men de som redan finns kan driva in mot stranden.

 ??  ?? RENSAD. Badplatsen rensades på alger. Lite rester flyter än på ytan. En boende i området påpekade att botten fortfarand­e var full av alger vilket den inte brukar vara intill stranden.
RENSAD. Badplatsen rensades på alger. Lite rester flyter än på ytan. En boende i området påpekade att botten fortfarand­e var full av alger vilket den inte brukar vara intill stranden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden