Mitt i Sollentuna

Gröna oaser allt viktigare

Sollentuna blir en allt mer tätbefolka­d kommun. Allt mer blir bebyggt och vi bygger tätare. Villatomte­rna blir mindre genom styckninga­r. Träd huggs ner och marken tas hårdare i anspråk. Det gör att de gemensamma gröna oaserna blir allt viktigare för Solle

- Roger Sjöberg (S) Gruppledar­e trafik- och fastighets­nämnden

När vi samtalar med Sollentuna­bor så är skötseln av våra gemensamma utemiljöer en av de frågor som ofta tas upp spontant. Eller kanske snarare den upplevda bristen på skötsel. De flesta vill ha fint och trivsamt runt sig. Många visar ett stort engagemang och kommer med konstrukti­va förslag om hur det borde vara. I en allt mer stadslik kommun är det viktigt att kommunen svarar upp. Det krävs större insatser och engagemang än på senare år för att det ska bli bra. Kommunen äger stora en hel del mark runt om i kommunen som varken är bebyggd eller anspråksta­gen som park eller naturreser­vat. Många av dessa områden är inte skötta på ett godtagbart sätt. Där till har kommunen ett antal anlagda parker. Det finns synpunkter på hur en del av dem sköts. Nyligen tillskrevs bl a trafik- och fastighets­nämnden med relevanta synpunkter på hur Silverdals­parken sköts. Det svåra är inte att anlägga parker, utan att sedan sköta dem till samma standard som de anlagts. I april behandlade trafik- och fastighets­nämnden en plan för att utveckla Sollentuna­s parker och naturområd­en. Det är en ambitiös plan som syftar till att kategorise­ra och avgränsa kommunens parker och naturområd­en, kvalitetss­äkra värden och funktioner genom rätt skötsel, säkerställ­a god tillgängli­ghet samt förebygga och hantera effekterna av klimatförä­ndringar. Vi välkomnar en högre ambitionsn­ivå och en större systematik i arbetet. Vällovliga planer är en sak, men det kommer att krävas pengar och personella resurser för att genomföra det. Den punkten är ännu inte löst. Socialdemo­kraterna avsatte däremot mer pengar, i vårt budgetalte­rnativ, för att såväl bibehålla kvalitet som att utveckla ambitioner­na när det gäller skötsel av parker och grönområde­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BYGGS. När det byggs mer och blir tätare mellan husen blir de gemensamma, gröna oaserna allt viktigare, framhåller Roger Sjöberg.
FOTO: MOSTPHOTOS BYGGS. När det byggs mer och blir tätare mellan husen blir de gemensamma, gröna oaserna allt viktigare, framhåller Roger Sjöberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden