Mitt i Sollentuna

Drygt sex av tio med allergi stängs ute

- För styrelsen för Astma och Allergi i Stockholm Nordväst Maria Fälth Ulla Andersson

En ny undersökni­ng som presentera­des vid Astma- och Allergiför­bundets kongress 2016 visar att samhället är långt ifrån tillgängli­gt för den som har allergi eller annan överkänsli­ghet. Sex av tio tillfrågad­e medlemmar svarar att de utestängs från flera olika platser i samhället.

Vi vill uppmärksam­ma att många människor med allergi och annan överkänsli­ghet upplever hinder i samhället och vi har därför kartlagt vilka hinder som upplevs som störst.

Restaurang­er, butiker och besök hos släkt och vänner är de tre miljöer som orsakar mest problem. Svårighet att tåla mat, pollen, pälsdjur och dofter är det som oftast orsakar otillgängl­ighet.

”Det är allvarligt att så många av våra medlemmar upplever hinder och utestängs från att delta i samhället på samma villkor som andra. Under kommande kongresspe­riod kommer vi att arbeta aktivt för att samhället ska bli tillgängli­gt för alla med någon form av allergisju­kdom”, säger Maritha Sedvallson, ordförande Astma- och Allergiför­bundet.

Drygt hälften av de som besvarat enkäten svarar att de måste avstå från besök på vanliga platser i samhället, så ofta som dagligen eller en gång i veckan. Ungefär lika många upplever att de blivit diskrimine­rade på grund av bristande tillgängli­ghet i samhället.

 ??  ?? VARANNAN. ”Drygt hälften av de som besvarat enkäten svarar att de måste avstå från besök på vanliga platser i samhället”, skriver Maria Fälth.
VARANNAN. ”Drygt hälften av de som besvarat enkäten svarar att de måste avstå från besök på vanliga platser i samhället”, skriver Maria Fälth.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden