Mitt i Sollentuna

Här pressas musten ur Sollentuna­s äpplen

– Det är fullbokat här flera veckor framöver. Lena Lindgren och Eva Ahlström, som har drivit Edsvikens äppelmuste­ri i några år, har precis flyttat in i nya lokaler på Sollentuna­vägen. Och deras verksamhet är populär.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Många är tacksamma över att vi finns.

När Vi i Sollentuna kommer på besök är äppeldofte­n i den lilla källarloka­len intensiv. På ett bord står hink efter hink fulla med äpplen. I ett hörn står ytterligar­e ett antal fulla papperskas­sar med äpplen. Och i en liten hylla står kartongern­a med färdig must staplade uppepå varandra.

– Nu är det högsäsong. Det är en intensiv period på ungefär två månader. Och i år är det ett riktigt äppelår, säger Eva Ahlström.

Lena Lindgren och Eva Ahlström har varit kompisar länge och för några år sedan började de prata om att de ville starta eget. Att arbeta med äpplen låg nära till hands.

– Vi såg hur mycket äpplen som låg i alla trädgårdar och så hade vi egna äpplen, säger Lena Lindgren, och fortsätter:

– Och vi har fått en känsla av att äpplena stressar folk, när de ramlar till marken. Så de startade ett äppelmuste­ri. Hit kommer kunder med sina äpplen, och så kan de komma tillbaka någon dag senare och hämta färdig äppelmust, pastöriser­ad och förpackad på bag-in-box.

– Det är roligt att arbeta med det här. Det är kul att inte bara sitta vid ett skrivbord, och så är det ju gott med must, säger Eva Ahlström.

– Dessutom är det roligt att ha en sådan här småskalig verksamhet, där vi arbetar på ett väldigt hantverksm­ässigt sätt, fyller Lena Lindgren i. Och de får mycket uppskattni­ng från kunderna. – Många är tacksamma över att vi finns. Och så blir de glada över att de får ut så mycket must av sina äpplen, säger Lena Lindgren.

Medan vi pratar kommer ett par säsongsans­tällda med ytterligar­e äpplen. För den som inte har egna äpplen säljs det nämligen också färdigprod­ucerad must här. Den är pressad av äpplen från Lena Lindgren och Eva Ahlströms egna trädgårdar, och ibland från grannarnas.

– Det är äpplen från Edsviken. Det är roligt att kunna säga att det är lokala äpplen, säger Lena Lindgren. Nu, när verksamhet­en är utökad, planerar musteriet att hålla öppet en större del av året. De vill kunna musta i alla fall halva året – men då får de också köpa in äpplen, från Skåne till exempel. Den färdigprod­ucerade musten säljs i den lilla butik som finns i anslutning till musteriet.

De har också fler drömmar. En är att ha både musteri och kafé.

– Vi har pratat om att det vore roligt att ha ett kafé också, men då måste vi samarbeta med någon. Vi hinner inte göra allting själv, säger Lena Lindgren.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? MUSTERI. Lena Lindgren och Eva Ahlström driver Edsvikens musteri i Sollentuna. Just nu är det högsäsong och lokalen är fylld av äppeldoft.
FOTO: MICHAEL FOLMER MUSTERI. Lena Lindgren och Eva Ahlström driver Edsvikens musteri i Sollentuna. Just nu är det högsäsong och lokalen är fylld av äppeldoft.
 ??  ?? MUSTERI. Lena Lindgren och Eva Ahlström driver Edsvikens musteri i Sollentuna.
MUSTERI. Lena Lindgren och Eva Ahlström driver Edsvikens musteri i Sollentuna.
 ??  ?? MUSTERI. Lena Lindgren och Eva Ahlström driver Edsvikens musteri i Sollentuna.
MUSTERI. Lena Lindgren och Eva Ahlström driver Edsvikens musteri i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden