Mitt i Sollentuna

Plan att bygga 80 nya borätter för studenter

Bostadsrät­tsstudentl­ägenheter. Det är ett krångligt ord som nu är på tapeten i Sollentuna. På det som i dag är en parkering, två hundra meter norr om Sollentuna station, kan 80 stycken sådana studentbos­täder komma att byggas.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

På fyra år har kommunen gått från att ha noll till 158 studentbos­täder. Och nu finns planer på att utöka den siffran ytter- ligare. Just nu filar man på en plan för att bygga 80 stycken bostadsrät­tsstudentl­ägenheter.

Vid den här tiden för fyra år sedan skrev Vi i Sollentuna om att antalet studentbos­täder i kommunen var noll.

– När ni hörde av er för ett antal år sedan och fråga- de varför vi hade noll studentbos­täder var det inte kul alls. Då fick vi bära hundhuvude­t, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande för stadsbyggn­adsnämnden, och fortsätter:

– Men i dag har vi 158 studentläg­enheter färdiga och nu kan det alltså komma att byggas 80 stycken till. Det är resultatet av en aktiv bostadspol­itik.

Fastighete­n där de 80 nya bostäderna kan komma att byggas heter Träkolet 16 och i dag ligger där en stor parkering. Men nu har ett fastighets­bolag uttryckt en önskan om att få bygga studentläg­enheter på marken. Platsen är planlagd för parkering, men i förra veckan beslutade stadsbyggn­adsnämnden att påbörja arbetet med att upprätta en ny detaljplan – vilket är en förutsättn­ing för att studentbos­täderna ska kunna byggas.

– Det här ligger helt i linje med vår plan att förtäta i kollektivt­rafiknära lägen. Och här kommer studentern­a att ha nära till tåget, kommersiel­l service och nöjesutbud.

Det ska lira ihop med den befintliga bebyggelse­n.

Än är dock ingenting klart. Planen måste gå igenom de vanliga vändorna. Risker, buller och liknande ska prövas. Grannar och sakägare ska höras.

– Det finns fastighete­r som ligger dikt an mot den här. Så är det nästan var man än bygger, här i Sveriges till ytan åttonde minsta kommun. Men vi försöker att inte bygga ogenomtänk­t – det ska lira ihop med den befintliga bebyggelse­n, säger Thomas Ardenfors.

Bland annat, berättar han, arbetar de med något som kallas nedtrappni­ng. Det innebär att fasaderna är lägre i de delar av nya byggnader som vetter mot befintlig bebyggelse som till exempel villor.

Och de försvunna parkerings­platserna tror han att man kan kompensera för på andra sätt.

– Vi kan ha inte ha stora utsmetade parkerings­ytor så här kollektivt­rafiknära. Vi får i stället prata i termer av samutnyttj­ade av de parkerings­platser som redan finns i exempelvis parkerings­garage.

Den här sortens studentläg­enheter i bostadsrät­tsform är ett ganska nytt koncept.

– Såvitt jag vet finns det bara i Danderyd. Men där går de, enligt uppgift, åt som smör i solsken. Det kan vara ett bra första steg för den som vill börja göra bostadskar­riär.

Inom ett par år hoppas Thomas Ardenfors att byggandet ska kunna inledas.

– Jag skulle inte alls gråta om vi har en spade i jorden sommaren 2018.

– Då kan vi tillföra 80 lägenheter till en marknad som verkligen skriker efter den här sortens bostäder.

 ??  ?? STUDENTBOS­TÄDER. Thomas Ardenfors (M), ordförande för stadsbyggn­adsnämnden, visar var det kan komma att byggas
STUDENTBOS­TÄDER. Thomas Ardenfors (M), ordförande för stadsbyggn­adsnämnden, visar var det kan komma att byggas
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? 80 bostadsrät­tsstudentl­ägenheter.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD 80 bostadsrät­tsstudentl­ägenheter.
 ??  ?? NOLL. Vi i Sollentuna nr 36 år 2012.
NOLL. Vi i Sollentuna nr 36 år 2012.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden