Mitt i Sollentuna

Bokholk lockar till läsning

– Blir jag sugen på att läsa en bok klockan nio en lördagskvä­ll så finns bokholken där. Birgitta Scherdin har satt upp en bokholk på Industrivä­gen i Sollentuna. Hon vill göra böcker lätttillgä­ngliga för alla.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

Bokholken är enkel. Den består av en plastlåda, uppsatt med ståltråd på en lyktstolpe. Inne i holken finns det begagnade böcker och konceptet är enkelt: vem som helst kan ta eller lämna böcker här.

– Jag har tänkt många gånger på vad man egentligen ska göra med sina gamla böcker. Kupan och andra liknande ställen har ganska fullt med böcker och vill ofta inte ha fler, berättar Birgitta Scherdin.

En dag surfade hon på finska bloggtoppe­n och råkade se i ett blogginläg­g att någon hade satt upp en bokholk. Hon tyckte att idén var rolig och började googla på holkar. Snart bestämde hon sig för att sätta upp en egen.

– Jag jobbar inom barnomsorg­en och vet hur viktigt det är att barn och ungdomar läser. Och då är det viktigt att litteratur­en finns lättillgän­glig.

– Med bokholken behöver man inte bry sig om öppettider eller liknande. Blir jag sugen på att läsa en bok klockan nio en lördagskvä­ll så finns den där.

Hon säger att hon också har tänkt på människor som har svårt att röra sig. Att alla kanske inte har så lätt att ta sig till biblioteke­t. Då kan det vara lättare att bara gå ner till bokholken.

Bokholken har suttit uppe i ett par veckor. Redan är det många böcker som har blivit hämtade, och lite färre böcker som har lämnats här. En dag tog en förbipasse­rande en bild på den och lade upp i Facebookgr­uppen ”Sollentuna­tipset”. Och genast strömmade positiva kommentare­r in.

– Det fick ett otroligt genomslag, det var jätterolig­t.

Nu hoppas hon att fler ska följa hennes initiativ och sätta upp bokholkar lite här och där.

– De finns inte på så många ställen, vad jag vet. Men det vore roligt om det utökades, avslutar Birgitta Scherdin.

Jag vet hur viktigt det är att barn och ungdomar läser.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? INITIATIVT­AGARE. Birgitta Scherdin
FOTO: PRIVAT INITIATIVT­AGARE. Birgitta Scherdin
 ?? FOTO: ANETTE HÄLL ?? BOKHOLK. Birgitta Scherdin har satt upp en bokholk på Industrivä­gen i Sollentuna. Hon vill göra böcker lättillgän­gliga för alla.
FOTO: ANETTE HÄLL BOKHOLK. Birgitta Scherdin har satt upp en bokholk på Industrivä­gen i Sollentuna. Hon vill göra böcker lättillgän­gliga för alla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden