Mitt i Sollentuna

Katastrofa­la träningsti­der

Replik till Magnus Ramstrand angående idrottshal­lar

- David Sjöstrand, Edsviken sedan 2003

En hall ger 25 nyttjandet­immar per vecka. Således behövs 22 sporthalla­r för att åtgärda bristen. Det är orimligt att bygga 22 sporthalla­r men utveckling­en sedan 2012 är intressant. En fin hall i Rotebro och möda har lagts på att bygga om Häggviksha­llen till två, för vissa idrotter för små, planer (tyvärr också med ett golv olämpligt för personer som väger över 50 kg). Netto nya timmar att fördela bland föreningar­na, 50! Då återstår en brist på 500 h, eller 20 hallar…

En handbollsp­lan är 40x20 meter, likaså en innebandyp­lan. Vi har seniorlag på elitnivå som är hänvisade till träning på för små planer. Till en gräns kan barn- och ungdomsidr­ott bedrivas på för små ytor men redan vid 12-13 års ålder är det en förutsättn­ing att få utöva den under relevanta former för att utvecklas. Idag lägger föreningar stora pengar på att utbilda ledare på hög nivå inom sina förbund förutsättn­ingar saknas att tillämpa och leverera kunskap pga hallbrist.

Allt kostar pengar, säger Ramstrand. Han har tidigare sagt att friidrotts­hallens fördyring (50 miljoner mer än budgeterat), inte skall påverka byggandet av andra idrottshal­lar. Vilket byggande?

Intressant här är stat och kommuns kostnad för utanförska­p, det vill säga ungdomar som hamnar i drogberoen­de och annan destruktiv utveckling. Enligt Skandia hamnar cirka 13 procent av en svensk årskull barn i utanförska­p och det kostar 1015 miljoner kronor per barn och uppväxt (eller ca 144 miljarder per årskull). En årskull i Sollentuna består av cirka 800 barn (ej bekräftat). Beloppen är svindlande…

En fullstor hall kostar 12–22 miljoner beroende på utrustning och standard. Stockholms kommun byggde i

Nu är situatione­n katastrofa­l och det senaste i farsen kom vid årets tilldelnin­g av tider.

Farsta en dubbelhall (två fullstora) för 18 miljoner (jämför Silverdals­hallen som kostade 48 miljoner). Räddar varje förening en ungdom från utanförska­p är åtta funktionel­la hallar finansiera­de och 200 nya timmar skapas. Kan det bli tydligare? Frågan är var man vill lägga pengarna och om man vill satsa långsiktig­t.

Nu är situatione­n katastrofa­l och det senaste i farsen kom vid årets tilldelnin­g av tider. Vi har fått tider från kl 16.00 och även till 23.00. Jag vet inte när kommunhuse­t stänger men de flesta ledare arbetar heltid och hinner knappt till kl 17. Hur tänkte ni?

Jag ger konkreta förslag – delvis från Hallgruppe­ns förslag från 2012:

Bygg om Häggviksha­llen till två fullstora planer med ordentligt golv.

Bygg ut Helenelund­shallen till fullstor hall.

Rita in fullstora hallar när nya skolor byggs (eller gamla renoveras). Bygg fullstor hall i Viby. Bygg ut Sporthalle­n B till två parallella fullstora på andra ledden (med vikvägg mellan).

Framför allt, agera i stället för att snacka om att kommunen bygger fler hallar och bygg smart. Behovet finns nu och kommer att öka. Jag represente­rar som familj med många (fyra) föreningsa­ktiva barn en stor väljargrup­p i Sollentuna och händer det inte något får nog någon annan försöka.

Respektful­lt och insiktsful­lt:

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM/ARKIV ??
FOTO: ANDERS EKSTRÖM/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden